Se Frances Ha (2012) på Filmstriben
Se Frances Ha (2012) på Filmstriben

Filmanbefaling: Frances Ha (2012)

Vi anbefaler en god film fra Filmstriben: Til dig der elskede Lady Bird

Lady Bird  var suverænt én af årets bedste film i 2017, hvad der er mange årsager til. Én af de væsentlige er, at den er så hamrende godt skrevet, med nogle meget troværdige og særlige mennesker, der både taler, som man kunne forvente af dem, og alligevel kan overraske os, som også rigtige mennesker kan.

Om det så er den iltre og stærke hovedperson selv, Christine "Lady Bird" McPherson (Saoirse Ronan), eller moren Marion (eminent spillet af Laurie Metcalf), der både kæmper for at holde familien kørende og med at kunne leve sit eget liv (uden at familien finder nogensinde ud af, de to ting måske ikke helt er det samme), eller én af de mange andre skæbner, Greta Gerwig har uddødeliggjort i sin film, som også er delvist baseret på hendes eget liv.

Og samme Gerwig har også skrevet dagens anbefaling, Frances Ha, fra 2012, sammen med partneren Noah Baumbach, der desuden instruerede filmen.

   >> Se Frances Ha på Filmstriben

Frances (spillet af Gerwig selv) er en frisk pige på 27, som lever med sin bedste veninde, Sophie, i New York. Hendes drøm er en karriere som danser, men skuffelserne banker hele tiden på døren og kærlighedslivet er også noget, der befinder sig et sted nær Mars. Da veninden så flytter ud, og i øvrigt begynder at have tydelig succes med sit liv, modsat Frances, kaster Frances sig ud i flere tåkrummende eventyr for at få styr på sit liv, inklusive en solo-tur til Paris.

Med fjollede konsekvenser!

"Sort/hvid komedie hylder dem, der ikke kan få livet på skinner"

Den samme historie med en dårligere skuespiller/forfatter/instruktør-parring ville være endt som en forglemmelig film. Måske har du allerede set sådan en film. Men Frances Ha forblænder med den samme sikre stil og menneskelige troværdighed som Lady Bird, samt nogle magiske sort-hvid billeder af New York, der tydeligt giver mindelser om Woody Allens Manhattan.

Per Juul Carlsen rammer filmens kvalitet meget klart i sin anmeldelse af filmen for DR:

"Frances kunne snildt være blevet ulideligt irriterende hvis hendes pinligheder var kørt ud på overdrevet af den forkerte skuespiller. Men Greta Gerwig er som skabt til at ramme den kejtede sødme. Hun er kort og godt fabelagtig godt selskab. Og da Frances Ha slutter, efter at vi har fået udleveret så godt som alle små pinlige detaljer i hendes liv, da vi er blevet lettede over at vi trods alt har lidt mere styr på tilværelsen, da vi har fundet ud af hvorfor filmen hedder Frances Ha, fremstår filmen forunderligt nok som en hyldest til Frances, det søde fedtmule-kejtede væsen – og til alle andre Frances'er, der bare ikke kan få det skide liv på skinner."

   >> Se Frances Ha på Filmstriben

 

Materialer