Se Manhattan (1979) på Filmstriben
Se Manhattan (1979) på Filmstriben

Filmanbefaling: Manhattan (1979)

Vi anbefaler en god film fra Filmstriben: Den lille idiot og den store metropol

De fleste af Woody Allens film har på en eller anden måde det samme omdrejningspunkt, og det gælder også klassikeren, Manhattan (1979). Det omdrejningspunkt er, at Woody Allen er lidt af en idiot. Eller, i hvert fald, at "Woody Allen"-figuren, den vekslende små- eller højneurotiske, forfatteragtige, lille storbymand, med det store verdensblik, er noget af en idiot.

Man kan jo enten ærgre sig, og konstant beklage, at man simpelthen ikke er et godt menneske. Eller, man kan lave en masse film, hvor man udstiller sine fejl på den mest morsomme facon. Og man må give Woody Allen, at han gennem hele karrieren tilsyneladende har foretrukket mulighed nr. 2; derfor må der gerne grines, selv når alt går galt!

   >> Se Manhattan på Filmstriben

I Allens seneste par film er det vist fair nok at sige, at luften er gået en smule af ballonen: det samme omdrejningspunkt bliver hurtigt til "mere af det samme", bare i en ny (europæisk) by. Men Manhattan er en af de originale udgaver af historien – sammen med forgængeren, den ligeså fantastiske Annie Hall – hvor Allen stryger om sig med lækker jazz, fantastiske billeder og en herlig humor, der gør tykt grin med metropolens mennesketyper.

Woody Allen spiller selv hovedrollen Issac Davis, en 42-årig forfatter der forsøger at glemme, at ekskonen Jill (Meryl Streep) har forladt ham, og tilmed forladt ham for en kvinde. Som han et på tidspunkt forklarer situationen: "I think I took it rather well, under the circumstances," – og så – "I tried to run them both over with a car!"

Issac forsøger at komme sig ved at dyrke et useriøst forhold til den 17-årige Tracy (Mariel Hemingway), indtil han en dag møder Mary (Diane Keaton), som først irriterer ham, men som han så bliver helt forblændet af. Issac møder Mary som vennen Yales hemmelige elskerinde, og derfor får Issac sig altså på ny rodet sig ud i trekantsforhold, der umuligt kan ende godt.

   >> Se Manhattan på Filmstriben

 

Materialer