St. Vincent (2014) på Filmstriben
St. Vincent (2014) på Filmstriben

Filmanbefaling: St. Vincent (2014)

Vi anbefaler en god film fra Filmstriben: Bill Murray er gal og genial

Bill Murray er kendt for at spille en særlig rolle, "Bill Murray-rollen". Lidt ligesom Woody Allen, bare knap så kontroversielt.

Den der lidt selvbevidste figur, der gør grin med, hvad der sker omkring ham, og er lidt fjern og utilgængelig, men som alligevel formår at være en charmerende antihelt.

Det er næsten altid det samme med Murray, i livet og i filmene: Tag f.eks. samtlige af hans sære, kostumeklædte optrædener i The Late Show with David Letterman; eller en af hans mere alvorlige film, Lost in Translation, eller de klassiske komediefilm som Groundhog Day og Ghostbusters, eller sågar Zombieland, hvor han i den grad... spiller sig selv.

Men i St. Vincent (2014), hvor han bl.a. spiller overfor Melissa McCarthy og debuttanten Jaeden Lieberher (siden kendt for den nylige filmatisering af Stephen Kings It), og hvor Murrays rolle, Vincent, rent af pengenød siger ja til at passe naboens 7-årige søn, er det ikke så meget Bill Murray-rollen, vi har med at gøre. Og det er spændende.

   >> Se St. Vincent på Filmstriben

Vincent er en mand, der dybest set har givet op. Hvorfor får vi først sent i filmen en forklaring på, men at det er sådan, er tydeligt nok. At tage sig af et andet menneske er et nødvendigt wake-up call for ham: det er en grundfortælling, der findes i utallige film. Men St. Vincent brillierer ved at være genuint rørende, morsom og rent ud sagt dejlig. Perfekt sommerfilm!

Og jo, jo, så er det selvfølgelig stadig Bill Murray, der har taget rollen: Da Oliver siger, at han ikke kan forsvare sig mod bøllerne i skolen, fordi han er lille, svarer Vincent tørt: "Det var Hitler også."

 

   >> Se St. Vincent på Filmstriben

Materialer