Se "Everything Everywhere All At Once" (2022) på Filmstriben

Se Oscar-vinderen "Everything Everywhere All At Once" gennem biblioteket

Du kan både se Oscar-vinderen på Filmstriben og på Blu-ray via biblioteket

Den store vinder ved den årets Oscar-prisceremoni blev den triumferende Everything Everywhere All at Once (2022), der vandt hele 7 Oscar-statuetter, heriblandt bedste skuespillerinde, bedste instruktør, bedste mandlige birolle og bedste originale manuskript. Og "original" er også et af de bedste ord, man kan beskrive filmen med!

Instruktørparret Daniel Kwan og Daniel Scheinert, som kollektivt bare kalder sig The Daniels, begyndte deres karriere som musikvideo-instruktører, før deres debut som spillefilminstruktører med den gakkede Swiss Army Man (2016). Men i Everything Everywhere All At Once kaster de alt endnu mere op i luften og laver virkeligt en film der er ”alting, over det hele, hele tiden”.

Actionfilmstjernen Michelle Yeoh spiller hovedrollen Evelyn Wang, en midaldrende kinesisk-amerikansk immigrant. Sammen med sin mand Waymond driver hun et møntvaskeri.

Evelyn og Waymond er ikke lykkelige. Datteren Joy vil have Evelyn til at acceptere hendes ikke-kinesiske kæreste Becky, og Evelyns krævende far Gong Gong er på besøg fra Kina. Samtidig er møntvaskeriet ved at blive undersøgt af skattemyndighederne.

Som om det ikke er rigeligt på Evelyns tallerken, opdager hun under et dramatisk møde hos skattevæsenet, at der findes parallelle universer, med mange forskeslige versioner af Evelyn. Hun må nu forbinde sig med disse parallelle versioner for at forhindre et magtfuldt væsen i at ødelægge multiverset.

Det lyder jo helt vanvittigt – og det er det også! Men selvom vi gennem filmen hvirvler mellem universer og genrer som surrealistisk komedie, hverdagsdrama, science fiction, fantasy, kampsportsfilm og animation, har den en sammenhængende og rørende historie.

Det er en visuel eventyrrejse gennem hvad filmmediet kan, en smuk historie og en film man uden tvivl får lyst til at se igen. For med al den opfindsomhed, der er til stede her, går man stensikkert glip af noget første gang.

  >> Find filmen og andre gode Oscar-vindere på Filmstriben

Materialer