Forfatterskaber: Naja Marie Aidt

Se et rørende interview og læs forfatterportrætter af en af Danmarks største forfattere

”Naja Marie Aidt debuterede i 1991 med digtsamlingen 'Så længe jeg er ung.' Digtene følger årets gang fra forår til efterår, og bruger det som et billede på en kvindes overgang fra et livsafsnit til et andet, hvilket er et tema, der går igen gennem hele forfatterskabet. Hun har skrevet både digte, noveller, børnebøger, romaner og teaterstykker. I novellesamlingen ”Tilgang” fra 1998 markerer Aidt et klart tilhørsforhold til 90’er generationens hverdagstematikker og minimalistiske stilistik. Samtidig fremviser hun også en særlig evne til at skildre menneskeskæbner i spændingsfeltet mellem det individuelle følelsesliv og de sociale relationer.

I 2015 blev Aidt ramt af en forfærdelig personlig tragedie. ”Har døden taget noget fra dig så giv det tilbage” fra 2017 er et smukt sorgværk, der både er en personlig kærlighedsfortælling til sønnen og en beretning om, hvordan man kommer gennem sorgen og tilbage til livet”
(Litteratursiden).

Naja Marie Aidt modtog i 2020 Det Danske Akademis Store Pris, og i 2019 var hun nomineret til den amerikanske litteraturpris National Book Award – som den første dansker nogensinde. Hun blev nomineret på baggrund af den engelske oversættelse af ”Har døden taget noget fra dig så giv det tilbage. Carls bog”.

I 2020 blev Naja Marie Aidt optaget som medlem i Det Danske Akademi, der har til formål at ”virke for danske sprog og ånd, især inden for litteraturen”. 

Se et interview om ”Har døden taget noget fra dig så giv det tilbage. Carls bog” nedenfor. 

Videoer med Naja Marie Aidt

Forfatterportrætter og artikler med Naja Marie Aidt

Bøger skrevet af Naja Marie Aidt

Forfattere der minder om Naja Marie Aidt

Tove Ditlevsen

Vita Andersen

Christina Hesselholdt

Jan Sonnergaard

Mette Moestrup

Line Knutzon