Månedens YA-anbefaling marts 2024

Hver måned anbefaler som regel et medlem af vores YA Læseklub eller andre YA-læsere en god Young Adult-bog. Denne måneds anbefaling kommer fra Sara Neergaard, der er i bibliotekar-praktik på Kolding Bibliotek.

Livet er da meget nemt! Der er bare så mange fjolser, der står i vejen ... Ingrid på 16 år er, meget mod sin vilje, blevet tilmeldt en overlevelsestur for unge af sin mor, for at få lidt jord under neglene, og ‘tænke lidt over tingene’.

Ingrid mener ikke, at hun har problemer, der skal ‘tænkes over’. Tværtimod. Livet er ligetil. Der er bare mange fjolser, der står i vejen.

Men det er langt fra en drømmetur. De andre på turen er ´utilpassede unge´, omgivelserne er rædselsfulde og Ingrid hader hvert øjeblik, for turen roder op i et tab, som hun har nægtet at se i øjnene.

Ikke alle drømme dør er en bog om teenageoprør, om sorg og om at gøre status. Ingrid fortæller selv; dels i en dagbog til sin mor, hvor hun med tragikomisk effekt modsiger sine egne følelser og begivenhedernes gang i samme sætning; dels som en jeg-fortæller der oplever historien. Fortællingsstrukturen lægger også op til et plottwist.

Historien veksler mellem at beskrive dagene på overlevelsesturen (den varer 21) og Ingrids barndom som elsket, men omrejsende barn af en enlig operasanger med et misbrug. Ingrid fremstår frustreret og forvirret, fordi hun aldrig har haft faste rammer, men på turen lærer hun både at acceptere de andre og erkende en del om sig selv.

 

Materialer