Aprils verdensmål: #7 Bæredygtig energi

Hver måned sætter Koldingbibliotekerne fokus på et af FN's 17 Verdensmål. I den forbindelse har vi, for hvert verdensmål, en udstilling i biblioteksrummet med bøger, der relaterer sig til månedens verdensmål. I april måned fokuserer vi på Verdensmål 7: Bæredygtig energi.

Bæredygtig energi handler både om den energi vi bruger og ikke mindst den vi ikke bruger. Hvordan kan man genbruge udtjente materialer, så det får nyt liv? Det kan man blandt andet se i vores nye udstilling GRØN EXPO, hvor virksomheder kan udstille materialer, maskiner, modeller og metoder, der er grønnere og mere bæredygtige, end de var i går.

Blandt de over 30 genstande, der i øjeblikket er udstillet kan nævnes:

 • En spand fremstillet af gamle fiskenet
   
 • Svanemærket fliseklæb, der udleder mindre CO2 og vejer mindre end de traditionelle varianter
   
 • Isoleringsmåtter fremstillet af ålegræs, som binder CO2

Udstillingen får løbende nye genstande og kan ses på Kolding Bibliotek i hele vores åbningstid. Man kan desuden holde sig opdateret ved at følge GRØN EXPO på LinkedIn.

Hvis du vil have forslag til, hvad du selv kan gøre for at fremme bæredygtig energi, er der hjælp at hente i Leif Sønderberg Petersens bog ”Lev livet godt og bæredygtigt - 17 gode leveregler og 500 konkrete forslag til at leve et godt og bæredygtigt liv” giver han for hvert verdensmål konkrete bud på praktiske handlinger. For verdensmål #7 nævner han fx:

 • Få tilskud til at gøre din bolig mere klimavenlig – se mere på www.sparenergi.dk
 • Tø frostvarer op i køleskabet
 • Sluk lyset i de rum, der ikke bliver brugt. Når lyset er slukket i blot et par sekunder, sparer det mere energi, end der skal til for at tænde igen.
 • Brug bilens fartpilot. Det sparer benzin/energi og mindsker CO2-udledningen

Du kan i øvrigt låne et Sparometer – elmåler på biblioteket og tjekke dit eger elforbrug,