Brug Bæredygtighedshuset

Vi er nødt til at leve mere bæredygtigt, men det er en stor opgave. Bæredygtighedshuset kan inspirere os til at ændre nogle ting, dér hvor vi kan.

Vi har allerede mærket ekstreme vejrforhold, og at afgrøder og økosystemer lider under det. Derfor må vi gøre alt hvad vi kan for at vores klodes situation ikke skal blive værre, hvis den da ikke kan forbedres.

Bæredygtighedshuset er et knudepunkt for bæredygtighed og fokus på de 17 verdensmål i Kolding kommune. Her arbejder mange fagfolk med speciale i mange forskellige ting, såsom biodiversitet og fremtidens fødevarer, og de fortæller gerne om det.

"Idéen med bæredygtighedshuset er, at alle skal kunne bruge det" fortæller ressourceperson for borgere og ildsjæle, Karin Raaby.

Pointen er, at Bæredygtighedshuset vil "sætte ting i gang og hjælpe med at få ting ud". Det kan være Bæredygtighedshusets egne arrangementer, men også gerne folks egne forslag.

"Vi holder "voksenfritter" der har deres eget håndarbejde med, og også barselsnetværk", fortæller Karin Raaby. "Det går både i tråd med vores fokus på ansvarligt forbrug, og bæredygtige fællesskaber, som også er vigtige for vores trivsel".

I Bæredygtighedshuset er der en udstilling, du kan se, og et cafeområde hvor møbler og indretning er bæredygtige. Bæredygtighedshuset serverer ikke kaffe, "men folk må hjertens gerne tage en kop kaffe med herind". Her er mulighed for at bruge stedet som café men også for at samle andre folk omkring éns projekt og for at udvikle en bæredygtig idé.

"Vi er glade for at være flyttet ned på Kolding Bibliotek, for her når vi ud til flere," forklarer Karin Raaby. "Da vi boede for os selv og hed Bæredygtighedshuset, kom folk kun ind, hvis de alligevel var interesserede i bæredygtighed. Her kommer der folk på biblioteket, som også lige ser at "dér ligger en udstilling og hvad er det?" og deriblandt mennesker, som ikke ville være gået ind til os før, men nu sætter de sig her, og så oplever de måske noget nyt her."

I caféområdet kan du læse foldere og spille spil om bæredygtighed og der er citater på væggene og spørgsmål på bordene til at starte en samtale. "Vi har oplevet at folk har siddet i deres egne grupper, men alligevel skelet til de andre borde, og pludselig havde de sat gang i noget," smiler Karin Raaby. "Det er det, vi gerne vil- inspirere og hjælpe videre."