Små bøger om store følelser

For et lille barn kan det være svært at sætte ord på, hvad der sker, når sommerfugle flakser rundt i maven eller en dundrende vrede kommer bragende. Både hos barnet selv og hos andre. Her får du inspiration til gode billedbøger for de mindste om de store, små, skønne, skøre og skræmmende følelser.

Fra vrede, tristhed og stolthed til generthed, frygt, glæde og jalousi. Kender du et lille barn, har du sikkert erfaret, at selv små kroppe er fulde af følelser. 

Når din ellers boblende glade 2-årige på et splitsekund bliver til en ildspruttende drage, der næsten ikke kan være i sig selv af ren arrigskab over et væltet DUPLO-tårn og en gummistøvle, der ikke kan komme på. Eller måske er din 3-årige pludselig blevet bange for mørke. Ja, af og til kan hverdagen måske synes som én lang følelsesmæssig rutsjebanetur for sådan en lille størrelse. 

Hjælp dit lille barns følelsesmæssige udvikling godt på vej

Billedbøger, der illustrerer og sætter ord på barnets følelser, kan være en god hjælp – både til at starte en samtale om følelser og med tiden hjælpe barnet med at forstå sine egne følelser.

Du kan støtte og guide dit barns følelsesmæssige udvikling på vej, ligesom den sproglige udvikling bliver det, når du taler med barnet og gentager forskellige ord igen og igen. På samme måde kan vi voksne hjælpe det lille barn med løbende at forstå og regulere følelser. 

Herunder finder du et udvalg af skønne billedbøger om følelser og letgenkendelige hverdagsdramaer, som det lille barn kan spejle sig i. Der er både bøger, der beskriver en enkelt følelse, mens andre præsenterer en bred vifte. Nogle af bøgerne henvender sig til børn helt i ned i vuggestuealderen, mens andre er gode for det lille børnehavebarn i alderen 3-4+.  

Du kan også finde inspiration til flere bøger om følelser på sprogsporet.dk eller hente en drejeskive med forskellige følelsesmæssige udtryk  – lige til at printe og tage i brug.