Jane Aamund: 1936-2019

Den produktive og folkekære forfatter sov stille ind tirsdag d. 29. januar. Hun blev 82 år

Jane Aamund var journalist på Berlingske Tidende, men er nok mest kendt som forfatter til bl.a. Klinkevalstrilogien. Denne succes fulgte hun op med bestselleren Colorado drømme (1997), som handler om et tilfældigt møde, der udvikler sig til et lidenskabeligt forhold mellem to modne mennesker.

Hun modtog Boghandlernes pris, De Gyldne Laurbær, for Colorado drømme i 1998, men kritiker-darling blev Aamund aldrig. Anmeldernes mening ragede hende heller ikke, som Carsten Andersen noterer i sin Aamunds nekrolog i Politiken: "De kan sige, hvad fanden de vil, for de kan ikke ramme mig på min arbejdsglæde."

Forfatterskabet er siden blevet langt, og Jane Aamund har flere gange brugt sit eget liv og sin egen slægtshistorie som udgangspunkt for sine bøger, f.eks. til Onklerne og deres fruer (2014), der handler om de farverige mænd og kvinder, som kom i hendes barndomshjem i 1930'erne og 1940'erne.

Udover sine romaner har Jane Aamund altid været meget åben og ærlig omkring sin langvarige kræftsygdom, og hendes sidste roman Samtaler om natten fortæller ærligt og livsbekræftende om både hendes sygdom og om alle de mennesker fra Lemvig, som har taget sig af hende i den sidste tid.

Æret være hendes minde.

Oprindeligt skrevet af Høje-Taastrup Kommunes Biblioteker.