Roser er røde, violer er blå…

Har du undret dig over, hvorfor vi egentlig holder Valentinsdag? Hvor det stammer fra, og hvordan dagen har fået denne titel?

Der er mange forskellige legender om, hvorfor vi holder Valentinsdag. Et eksempel er vi tilbage i tiden til det gamle Rom. Den 14 februar ærede romerne nemlig guden Juno, som var dronning over de romerske guder, og som repræsenterede kvinder og ægteskab.

Den 14 februar var romernes officielle start på foråret, så dagen efter startede de Lupercaliafestivalen, som var en frugtbarhedsfejring af guden Faunus. Faunus er den romerske gud for landbrug.

Festivalens åbningsritual er måske lidt chokerende. Det foregik foran en hellig hule, hvor de romerske præster ofrede en ged og en hund. Geden for frugtbarhed, og hunden for renselse.

De romerske mænd skar derefter gedeskindet i strimler, dyppede dem i offerblod, og løb rundt med det. De svingede de bloddryppende hudstrimler ud over deres marker, og især deres kvinder. De troede nemlig på, at kvinderne derfor ville blive mere
frugtbare det kommende år.

Men legenden stopper ikke her.

Kvinderne skulle lægge deres navn i en stor urne, hvorefter byens ungkarle så skulle trække et af dem. De to unge der så blev sat sammen, skulle parrer sig. Legenderne siger dog, at “lodtrækningen” ofte første til, at parret blev forelskede og giftede sig.

Det er måske ikke den legende de fleste af os kender til. Legenden om hvorfor dagen bliver kaldt Valentinsdag går tilbage til år 496, hvor paven Gelasius besluttede, at den 14 februar skulle være Skt. Valentins Dag.

Denne legende lyder på, at kejseren i Rom, Claudius den Onde, havde forbudt folk at gifte sig. Hans grund? Simpelthen at gifte mænd var dårlige krigere. Dette faldt naturligvis ikke i god jord hos folket. Derfor tog den unge præst, Valentin, den beslutning, at han ville vie folk i smug. Da kejseren fik nys om det, blev han vred, og krævede at Valentin skulle fængsles, og senere henrettes. Han blev henrettet den 14 februar.

Det er derfor datoen er kendt som Valentinsdag. En forlængelse på legenden lyder også, at da præsten sad i fængsel, sendte han det første Valentinsbrev. Nemlig til fængselsbetjentens datter, som besøgte ham i fangenskabet. Det siges at han underskrev brevet “Fra din Valentin.”

Derfra stammer traditionen med, at kalde ens elsker for “valentin”, samt traditionen med at sende kærlighedsbreve og -kort til sin valentin.

Det at fejre Valentinsdag kom først til Danmark i 1990’erne. Blomsterhandlerne prøvede allerede at sætte spark i helligdagen tilbage i 1950’erne, men uden held. Tilgengæld er den 14 februar nu deres travleste dag på året.

Er du langtfra træt af røde hjerter og romantik? Så har vi her en række forslag til bøger, der helt sikkert ville putte dig i det romantiske hjørne!

Hvis bare du var min - Jenny Han
Som alle andre teenagere, har Lara Jean været forelsket. Men hun har aldrig indrømmet det over for andre end sig selv. Hun har i stedet for skrevet et kærlighedsbrev til hver enkelt, hvori hun har fortalt om sine følelser. Derefter har hun
gemt brevene i en gammel hatteæske, og aldrig gjort mere ved sagen. Brevene er forseglet, og forelskelsen er ude af verden. Men en dag opdager hun, at brevene på mystisk vis er sendt afsted til hver dreng. De begynder at konfrontere hende om, hvad brevene skal betyde. Der er blandt andet hendes første kys, drengen fra sommerlejren og ikke mindst, hendes søsters ekskæreste, Josh, som hun stadig er forelsket i. Da Josh ville konfrontere hende, kysser hun i desperation en af hendes andre tidligere forelskelser, Peter. Hende og Peter indleder en aftale om, at udgive sig for at være i et “fake-forhold”, for man kan da ikke date sin søsters eks, vel? Hvis bare du var min er første bog i trilogien om Lara Jean. Alle tre bøger er også blevet filmatiseret, og ligger alle på Netflix.

Anna og det franske kys - Stephanie Perkins
Anna er glad og tilfreds, der hvor hun bor i Atlanta, og ser faktisk frem til sit sidste år i high school. Hun har en fantastisk veninde, et godt fritidsjob og et crush på en fyr, som også er begyndt, at vise interesse for hende. Hun føler derfor, at hendes verden ramler sammen, da hendes far beslutter, at hun skal tage sit sidste skoleår på en kostskole i Paris. Hun taler ikke fransk og hun kender jo ingen. Heldigvis husker hendes nabo, Meredith, hvordan det er at være ny i Paris, og indleder derfor Anna i hendes vennegruppe. Her møder hun blandt andet Étienne St. Clair, og der opstår en lille forelskelse. Men St. Clair er desværre optaget, og det er Anna jo egentlig også. Derfor overbeviser hun sig selv om, at de bare skal være venner. Men kærlighedens by har helt andre tanker for dem

Hvis det er os - Becky Albertalli & Adam Silvera
Ben og Arthur støder bogstavelig talt ind i hinanden på et posthus. Ben er såret og i gang med at sende en kasse med ekskærestens ting tilbage til ham. Arthur er kun i New York sommeren over, og elsker Broadway-musicals. Selvom posthus-mødet var et tilfælde, finder de hinanden igen ved hjælp af Craigslist. Er det skæbnen, eller bare endnu et tilfælde? De går på et par dates, men alle ender op katastrofalt. Arthur prøver måske for hårdt, og Ben prøver måske ikke nok. Hvad hvis livet ikke er som en Broadway-musical? Men igen, hvad hvis det er?

Izzy + Tristan - Shannon Dunlap
Tristan er 16 år, og bor hos sin tante i Brooklyn. Han er dygtig i skolen og fænomenal til skak. Hans fætter, som også bor hos tanten, er pusher og styrer nabolaget med hård hånd. Han udnytter Tristan og hans skaktalent, til at vinde penge fra folk. Tvillingerne Izzy og Hull flytter sammen med deres meget hvide familie til den sorte bydel. Hull er slet ikke glad for forandringen, og begynder at forandre sig. Izzy møder Tristan og de forelsker sig hurtigt i hinanden. Det er Marcus dog slet ikke glad for, da han også har et godt øje til Izzy. En moderne Romeo og Julie.

Hvis jeg skal være helt ærlig - Emily Wibberley & Austin Siegemund-Broka
Cameron Bright går på den dyreste og bedste privatskole på hele kysten. Hun er kendt som den populære pige, og er den bedste på løbeholdet. Men hun er også berygtet for sin brutale ærlighed og arrogante stil. Udefra ser Cams liv perfekt ud, men sandheden er en anden. Der er problemer med begge hendes forældre. Til en fest ydmyger hun outsideren, Paige, og da det går op for hende, at hendes crush, Andrew, har overværet det hele, ramler det først sammen. Andrew bliver kold overfor Cam, så hun beslutter sig for at “tæmme” sig selv. Hun vil derfor undskylde til alle, som hun har trådt på gennem årene, for at vinde Andrew tilbage. Men hun mener ikke undskyldningerne. De er bare et led i planen. Da en fyr ved navn Brendan ikke ville tage imod undskyldningen, må Cam tænke andre metoder. Er det virkelig kærligheden værd? At gå på kompromis med sig selv?

Eleanor og Park - Rainbow Rowell
Året er 1986. Eleanor er netop flyttet til byen med sin mor, søskende og sin utilregnelige stedfar. Hun føler selv, at hun er buttet og forkert. Det gør det heller ikke bedre, da hun træder ind i skolebussen på hendes første skoledag. Omgående falder hun udenfor med sit ildrøde hår og sine bukser, der holdes sammen af sikkerhedsnåle. Der er kun én ledig plads, og det er ved siden af Park. Park føler sig også udenfor, men på en anden måde. Det er ikke med god vilje, at han lader Eleanor tage pladsen ved sin side, men han gør det alligevel. Næste dag er det pladsen ved Park igen, der er den eneste ledige. Langsomt begynder de at få øjnene op for hinanden, falder i snak og forelsker sig.

Bare en dag - Gayle Forman
Efter high school beslutter Allyson, som så mange andre, at tage på en tur til Europa. Hendes liv er ligesom hendes kuffert: pakket og planlagt. Men da hun på sin sidste dag på sin rejse møder den hollandske Willem, ændre hendes planer sig. Han er alt det Allyson ikke er. Han beder hende tage med ham til Paris, og som den første spontane handling nogensinde, vælger Allyson at tage med ham. Det næste døgn bliver en hæsblæsende oplevelse fuld af frihed, nærhed, og ikke mindst forelskelse.

Himlen ved mine fødder - Jandy Nelson
Da Lennies storesøster, Bailey, en dag pludselig dør af en hjertefejl, bliver hendes liv vendt op og ned. Hun er præget af sorg, og i sorgen finder hun sammen med Baileys kæreste, Toby. Når de er sammen, føler Lennie, at Bailey bliver bare en lille smule levende igen. Men en dag dukker den nye fyr på skolen, Joe, op og tænder en flamme i Lennie, som hun troede for længst var død. En længsel efter livet opstår, og pludselig befinder Lennie sig midt i et dilemma. Skal hun holde mindet om sin søster i live, sammen med Toby? Eller skal hun fokusere på sit eget liv, sammen med Joe?

Vores kemiske hjerter - Krystal Sutherland
Henry har aldrig været forelsket, så det kommer lidt som et chok for ham, da den nye pige, Grace, starter i hans klasse. Hun er langt fra den drømmepige Henry altid har drømt om. Hun halter, klæder sig i for stort tøj, og så ligner hun også en hjemløs. Det gør det heller ikke bedre, at hun tydeligvis har nogle problemer med i bagagen, og er svær at komme ind på. Men da de bliver sat sammen til at arbejde på skolebladet, begynder Grace langsomt at åbne sig op. Et venskab blomstrer, men kan Henry håndterer den sorg, som hun bærer på?
 

Materialer