Op mod stjernerne

Danmark sendte 3. april en raket afsted til den internationale rumstation ISS. Med ombord er rumobservatoriet ASIM ”The Atmosphere-Space Interactions Monitor”, der kan tage avancerede røntgenbilleder af lyn og storme i rummet.

Projekt er under dansk ledelse og gennemføres af Den Europæiske Rumorganisation ESA. Bag ASIM står DTU Space, som videnskabelige ledelse, og den danske teknologivirksomhed Terma.

Monitoren ASIM monteres udvendigt rumstationen ISS og skal hente videnskabelige data og sende dem tilbage til jorden. Undersøgelserne skal blandt andet kaste lys over hvilke processer i lynudladningerne, der skaber glimt af højenergetisk røntgenstråling og hvilken påvirkning, der kommer fra tordenstorme.

Faktisk ved man ikke særligt meget om disse fascinerende fænomener og processer og forskningsområdet er relativt nyt og først tog fart omkring 1990-2000. Du kan følge projektet her 

I 2015 blev Danmarks første astronaut Andreas Mogensen sendt ud i rummet. Han fotograferede kæmpelyn og tordenskyer. Udsendelsen var et for-projekt til ASIM.

Nysgerrig for at vide mere om rummet, rumfart?  Se litteralisten nedenfor


Oprindeligt skrevet af Eva Bye Andersen, Esbjerg Kommunes Biblioteker.

 

Om Rummet og Rumfart: