Månedens YA-anbefaling: april 2019

Anna Bogette fra Skrivefællesskabet anbefaler bogen "Tjick" af Wolfgang Herrndorf

Hver måned anbefaler som regel et medlem af Læseklubben SAXO en god Young Adult-bog. Men månedens anbefaling kommer fra Anna Bogette, der er med i Skrivefællesskabet

Titel: Tjick
Forfatter: Wolfgang Herrndorf
5/5 stjerner

"Tjick, som er skrevet af Wolfgang Herrndorf, er en fængende, spændingsfyldt roman, som tager dig gennem Østtyskland en varm sommer i en stjålet bil. Vi følger hovedpersonen Maik, - en overklasse dreng fra Berlin, der efterlades i en stor villa i den tyske sommer.

Maik kæmper lidt med forskellige aspekter af hverdagen, men formidler det på en humoristisk og ironisk måde, hvorpå man hurtigt fatter sympati med ham. Hans russiske klassekammerat Tjick forekommer mere sketchy med hans mulige tilknytning til mafiaen og hans lidt hårde attitude. Men deres kontrastfyldte venskab leder dem på en fantastisk rejse gennem nye landskaber og byer, der sidder fast i en gammel tid. 

Fra bagsiden læses: ”Maik Klingenberg skal tilbringe de første uger af sommerferien alene i forældrenes store hus, for hans mor er på afvænningsklinik, og hans far er taget på ”forretningsrejse” med sin sekretær. Men så tropper Maiks klassekammerat Tjick, op i en stjålet Lada.”

Sproget i denne roman er enkelt, men dog utrolig fængende alligevel. Fortællingen er eventyrlig og præget af humoristiske bemærkninger her og der. Romanens målgruppe er meget bred, men jeg vil mene, at man skal være 13+.

Undervejs vil man bemærke, at ens verdensbillede og perspektiv udvides, og man lærer om en helt anden kultur, hvis eksistens man nok aldrig var blevet bevidst om, hvis man ikke havde læst denne bog. 

Denne roman skal læses på en god bilferie, eller en varm dag i haven med en kold cola i liggestolen. Hvis man rigtig vil mærke stemningen, skal man høre den tyske sang ”Einmal um die Welt” af den tyske rapper Cro, som jeg af en eller anden grund altid kan sætte i relation til fortællingen om Maik og Tjick."

Anbefalet af Anna Bogette, Skrivefællesskabet

____________

Læseklubben SAXO er en YA-læseklub for unge i alderen 13-18 år, der mødes den 1. tirsdag i hver måned på Kolding Bibliotek, kl. 16-17.30, og hygger med snak, te og boganbefalinger.

Vil du med? Så kontakt en medarbejder og hør nærmere, læs mere på www.koldingbib.dk/youngadult eller mød bare op!

Materialer