De forbudte bøger

24.07.19
Bøger kan være farlige - mener nogen. Gennem tiden er mange bøger blevet forbudt, af flere forskellige årsager. Vi giver nogle eksempler og kommer med nogle bud på disse lige her:

Religion: 

Dan Browns bog Da Vinci mysteriet er forbudt i blandt andet Libanon, fordi de katolske ledere mener at den krænker kristendommen ved at Marie Magdalena gifter sig med Jesus og får et barn.

François de Voltaires bog Candide blev forbudt i Frankrig, fordi den gjorde grin med organiseret religion.

Salman Rushides bog De sataniske vers blev forbudt verden over, blandt andet i Iran, hvor regeringen erklærede Fatwa over Rushide. Grunden til dette er, at hovedpersonen forkaster sin muslimke tro og blandt andet begynder at spise svinekød. 

Sex:

John Clelands bog Fanny Hill var en af de første erotiske romaner skrevet på engelsk. Den var forbudt i både USA og England indtil 2. Verdenskrig og i Singapore helt indtil 2015. Fanny Hill blev forbudt, fordi der var for meget sex og man mente at det blev forklaret for eksplicit. 

Herman Bangs debutroman Haabløse slægter var tæt på at sende forfatteren i fængsel. Det endte dog ikke så galt, Herman Bang fik en bøde og alle bøgerne blev beslaglagt. 

E.L. James bog Fifty shades of Grey er blevet forbudt på Californske biblioteker fordi den er for pornografisk. Der er også nogle der prøver at få den forbudt, fordi de mener den er dårlig litteratur og derfor ikke bør læses af nogen. Dette er dog aldrig blevet vedtaget. 

Politiske forhold: 

George Orwells populære fremtidsroman 1984 blev forbudt af Sovjetunionen fordi den kritiserede den kommunistiske levemåde. Den er også forbudt på nogle skolebiblioteker i USA, fordi den er for seksuel i sit indhold. 

Erich Maria Remarques roman Intet nyt fra Vestfronten blev forbudt i Nazi-Tyskland fordi den var imod krig og den fremsatte et billede af krig, som de ikke ønskede befolkningen skulle se. 

Chang Jungs samfundskritiske roman Vilde svaner er forbudt i Kina fordi den kritiserer Mao og fortæller, ifølge forfatteren, den sandfærdige historie om Maos regime. 

Sprogbrug: 

Ray Bradburys fremtidsroman Fahrenheit 451 blev forbudt flere steder i USA fordi de mente at sprogbruget var uanstændigt. I 1992 gik en skole i Californien så langt, at de udleverede bøgerne til eleverne med alle bandeordene streget over. 

Joseph Hellers satiriske roman Punkt 22 blev forbudt i Ohio fordi nogle mente at sproget i romanen var upassende. 

John Steinbecks roman Vredens druer blev bandlyst i flere byer og stater i USA, blandt andet: Californien, St. Louis, Illionois, Buffalo, New York og mange flere. Alt sammen fordi det mentes at sproget i bogen er for vulgært. 

Seksualiltet: 

Jean Genets roman Tyvens dagbog blev forbudt fordi den fortæller historien om en ung homoseksuels liv. I bogen er der scener der beskriver livet som mandlig prostitueret, hvilket var helt uhørt i 1940'erne hvor bogen udkom. 

Alex Ginos ungdomsroman George er forbudt i Kansas fordi de på skolebibliotekerne ikke mener at børn skal læse om et barn der er transkønnet. 

Vladimir Nabokovs roman Lolita blev forbudt i mange lande. Både Frankrig, England, Argentina og New Zeeland. Grunden til den omfattende cencur er, at den omhandler en voksen mands seksuelle facination af en mindreårig pige. 

Børne og ungdomslitteratur: 

Lewis Carrolls bog om Alice i Eventyrland er forbudt i Kina fordi man mener, at hun tager stoffer samt at dyrene i bogen er for intelligente, og derfor gør grin med de menneskelige egenskaber. 

Suzanne Collins ungdomsbog Hunger Games var i 2011 den tredje mest cencurerede bog i USA. Det var den fordi mange kristne organisationer mener, at den opfordrer til okkulte handlinger og vold

Roald Dahls børnebog om Jimmy og den store fersken er blevet forbudt fordi den har referencer til vold, alkohold og stoffer. I en by i Wisconsin er den blevet forbudt fordi der beskrives en edderkop der slikker sine læber, og nogle mener at det kan amtages som noget seksuelt. 

Og så nogle af de andre: 

Edgar Rice Burroughs bog om Tarzan blev i 1929 forbudt i Californien fordi det ikke kunne dokumenteres at Tarzan og Jane var gift før de flyttede sammen i junglen 

Bret Easton Ellis bog American Psycho er en af de mest forbudte bøger nogensinde. I tyskland blev den dømt uegnet for mindreårige og i Australien skal den sælges specielt pakket ind, så man ikke er i stand til at se forsiden og så må den iøvrigt ikke sælges til unge under 18.

Anne Franks dagbog er blevet forsøgt forbudt i en stat i USA fordi man blev trist af at læse den, dette gik dog ikke igennem. 

Heldigvis er ingen af disse bøger forbudte på de danske biblioteker, så hvis du er lidt nysgerrig på de forbudte bøger vil vi glæde os til at se dig på biblioteket, hvor du naturligvis kan låne dem allesammen. 

Materialer