Teenage couple using smart phones - Science Photo Library / Rights Managed

4 gode råd om børn og internet

Pssst, mor og far... Ved I, hvordan jeres barn har haft det på internettet i dag?

Følgende citater er nok velkendte for de fleste: ’Børn er tekniske indfødte’. ’Børn er født med en mobil telefon i hånden’. ’De kan garanteret alt det tekniske bedre end mig’.

Og ja, det er meget muligt, at de er små tekniske genier. Men! Vi begår faktisk en bjørnetjeneste af de store, hvis ikke vi tager vores ansvar alvorligt og bare tror, at børnene automatisk kan begå sig på de sociale medier.

Det kan de ikke! Vi skal som forældre (og som voksne i det hele taget) lære dem det. Selvom et barn er bedre til at cykle, end vi er, ville vi heller aldrig drømme om at sende barnet alene afsted på cykel i skole uden først at fortælle om reglerne for cykling. 

Vi fundet frem til 4 gode råd til, hvordan vi som voksne lærer børnene at begå sig på bedst mulig vis. 
 

4 gode råd om god opførsel på sociale medier

 

1. Vis interesse og snak om de sociale medier

Børn har nemmere ved at snakke om svære ting med de forældre, der tidligt har vist interesse i børnenes digitale liv. Akkurat på samme måde, som når du viser interesse for barnets andre hobbyer. Børn har nemmere ved at betro sig til forældre, der har kendskab til de forskellige sociale medier, så de ikke skal til at forklare en masse først. Opsøg information om de sociale medier og de spil, dit barn ønsker en profil på. Anerkend, at de sociale medier er vigtige for barnets fællesskab. 
 

2. Vær en god rollemodel

Hvis du gerne vil lære dit barn om etik på sociale medier, handler det om selv at have gode net-vaner. Overvej, hvilket sprog du selv bruger på nettet. En lille ting som at spørge sit barn, om man må dele et billede af dem, er ret vigtig i forhold til barnets senere uploaden af billeder af andre. Vær selv en god rollemodel i forhold til f.eks. tidsbegrænsning af medier og at være nærværende. 
 

3. Gode online-vaner

Lær dit barn gode online-vaner som at tale pænt, ikke dele private oplysninger som f.eks. koder, CPR-nr. og at blokere ubehagelige personer. Hjælp dit barn med at indstille privatindstillinger på de sociale medier. Lær barnet om de digitale fodspor, vi afsætter, når vi bruger online-medier. De forsvinder ikke – derfor skal man altid tænke over, hvad og hvorfor man deler. 
 

4. Konflikthåndtering

Der kan nemmere opstå misforståelser på de sociale medier, fordi man skriver til hinanden og derved ikke har kropssproget til hjælp. Det er en god idé at snakke med dit barn om den vigtige forskel og at hjælpe barnet med at løse konflikter og misforståelser.
 
Vil du ellers vide mere, så kan du læse meget mere her i denne forældreguide
 

Oprindeligt skrevet af bbo, Randers Bibliotek.

Materialer