15 børnebøger shortlistet til Kulturministeriets børnebogspriser

Opdateret 16/4 med endelige nominerede! Her får du et overblik over de 15 bøger, der er shortlistet til at modtage Kulturministeriets forfatterpris og Illustratorpris for børne- og ungdomsbøger. Én af de shortlistede bøger er "Det sner med fjer" af vores lokale forfatter Karen Filskov!

Bemærk: De endeligt nominerede titler til hhv. Kulturministeriets Illustratorpris for børne- og ungdomsbøger og Kulturministeriets Forfatterpris for børne- og ungdomsbøger er nu offenliggjorte.

Vinderne ventes udpeget i maj 2021, og kulturminister Joy Mogensen overrækker priserne ved et arrangement i Kulturministeriet i juni 2021. 

De nominerede til Kulturministeriets Illustratorpris for børne- og ungdomsbøger er

Et udvalg bestående af Peter Land (formand), Marianne Eskebæk Larsen, Caroline Sehested og Kasper Heron Købke har indstillet de nominerede til Kulturministeriets Illustratorpris for børne- og ungdomsbøger.

De nominerede til Kulturministeriets Forfatterpris for børne- og ungdomsbøger er

De nominerede til Kulturministeriets Forfatterpris for børne- og ungdomsbøger er indstillet af et udvalg bestående af Gerd Laugesen (formand), Anna Karlskov Skyggebjerg, Betina Falsing og Maria Louise Bjørn Bjerrum.

Oprindelig nyhed:

Hvert år udpeger Kulturministeriet to af årets allerbedste børne- og ungdomsbøger skrevet og illustreret af nogle af de bedste danske forfattere og illustratorer. Bøgerne udvælges på baggrund af deres ekstraordinære kunstneriske kvalitet.

Blandt de 15 shortlistede bøger nomineres tre bøger til hver pris. De nominerede bøger offentliggøres i april, og i juni afholdes prisoverrækkelse, hvor prismodtagerne og deres bøger hyldes.

Tendenser i årets shortlistede værker til forfatterprisen

Værkerne viser stor originalitet i forhold til emne, stil og målgruppe, og de dækker både helt aktuelle og eviggyldige temaer som klima, køn og kærlighed.

Der findes alvor og indlevelse i skildringerne af sårbare børn og unge, og der er afvæbnende humor i mødet med livets absurditeter.

Sproget er billedrigt og nyskabende, hvad enten det drejer sig om konkret poesi om fugle eller prosa om fiktive fortider og fremtider.

Tendenser i årets shortlistede værker til illustratorprisen

Der er stor diversitet i de visuelle udtryk på den børnelitterære scene, og årets mange billedbøger rummer både stramme, grafiske layouts, avantgardistiske farveflader, retro-looks, monstrøse detaljer og karikaturer.

At tegneserien og den grafiske roman har fået mere og mere plads i den visuelle børne- og ungdomslitteratur afspejles også i årets shortliste. Der skabes billeder af børn og unges skrækfantasier og ønskeforestillinger, både de klassiske mareridt og de mere klimaorienterede af slagsen samt de skøre og emanciperende forestillinger.

  >> Læs mere om tendenserne på Kulturministeriets hjemmeside

Du kan finde alle de shortlistede bøger klar til lån her på siden!

Oprindeligt skrevet af Aalborg Bibliotekerne.