Andet

Velkommen til Koldingbibliotekernes nye hjemmeside

Koldingbibliotekerne har fået en ny hjemmeside. Vi håber, at du vil tage godt imod den!

Af Christian Hundebøl Høj

Adressen er stadig www.koldingbib.dk, men på vores nye hjemmeside vil du opleve en nemmere søgning, ligesom på Bibliotek.dk, et mere tidssvarende og inspirerende design, samt en bedre understøttelse af webtilgængelighed for borgere med f.eks. synshandicap.

Det meste vil være, som det plejer, men en del indhold og nogle enkelte funktioner har fået nye pladser. Derudover kan man nu også se sine lån og reserveringer på eReolen under sin lånerstatus.

Du skal ikke selv gøre noget i forbindelse med overgangen: din lånerstatus og huskeliste flytter automatisk med over på den nye hjemmeside.
 

Hav lidt tålmodighed med os

Vores udviklere arbejder også nationalt videre på funktionerne og designet på vores nye hjemmeside, selv efter at den er gået i luften.

Du kan i starten opleve, at der er forskellige fejl og mangler eller "børnesygdomme". Derfor håber vi også, at du er lidt ekstra tålmodig med dit bibliotek, hvis alt på siden ikke er dér, hvor det plejer, eller ikke virker, som det plejer.

Den gamle hjemmeside har været udviklet og tilpasset henover en periode på næsten 10 år – og det er en gevaldigt stor opgave for vores udviklere at genskabe, men også forbedre så stort et arbejde med den nye hjemmeside.

Hvis hjemmesiden driller, kan du også prøve at bruge Bibliotek.dk eller at bruge app'en Biblioteket til nemt at administrere dine lån.

Og ellers hjælper vi gerne! Du er altid velkommen til at besøge os på biblioteket, ringe eller skrive til os, og så guider vi dig.

Læs mere om de nye og ændrede funktioner

Log ind

Icon Description

Du logger ind på din brugerprofil samme sted som på den gamle hjemmeside, i øverste højre hjørne af forsiden ved at klikke på ikonet, der forestiller en person.

Når du er logget ind, kan du åbne menuen i højre side ved at klikke på ikonet igen.

Dit overblik

Icon Description

Når du logger ind, får du straks punktet "Dit overblik".

Så kan du med det samme se status for dine lån og reserveringer, ligesom du får overblik over hvilke lån, der skal snart skal afleveres (dvs. indenfor den næste uge).

Du finder hele menuen under din brugerprofil ved at klikke på person-ikonet øverst på siden.

Se alle lån – både fysiske og digitale

Icon Description

På den nye hjemmeside kan du se alle dine lån, når du klikker på ”Lån”.

Her vises ”Overskredne lån”, ”Lån” og som noget nyt også dine ”Digitale lån” fra eReolen, så du har et samlet overblik.

Du kan gruppere visningen af din lån som en liste over titler, eller samlet i grupper af lån med samme afleveringsdato.

Som noget nyt kan du vælge at se dine lån samlet efter, hvornår de skal afleveres. Har du flere lån med samme afleveringsdato, kan du vælge at se dem grupperet, eller som en liste over alle titlerne.

Reserveringer – både fysiske og digitale

Icon Description

Under menupunktet ”Reserveringer” får du nu et samlet overblik over dine reserveringer.

Siden er opdelt i: ”Klar til afhentning”, ”Fysiske reserveringer” samt ”Digitale reserveringer” på eReolen.

Reservering på tværs af udgave

Icon Description

Hvis du reserverer skønlitteratur, får du nu som udgangspunkt det først tilgængelige eksemplar på tværs af flere forskellige udgaver i samme materialetype – med mindre, at du aktivt vælger kun at reservere en bestemt udgave, hvis du f.eks. véd, at du kun er interesseret i en bestemt oversættelse af en bog eller lignende.

Når du laver en reservering på tværs af udgave, vil du derfor opleve, at der dukker flere udgaver af samme bog op på din reserveringsliste. Men når den første af dem bliver til "Klar til lån", fjernes de parallelle reserveringer automatisk, så du kun får det ene eksemplar, du bestilte.

Interesseperiode for reserveringer

Icon Description

Måske har du reserveret en bog eller andet, du kun er interesseret i at modtage inden en vis dato.

Du kan ændre interesseperiode på den enkelte reservering og ikke via brugerprofilen som tidligere.

Du modtager ikke en reservering hurtigere ved at ændre interesseperioden. Hvis perioden udløber, forsvinder din reservering blot.

Pausefunktion / fraværsperiode for reserveringer

Icon Description

Det er blevet meget nemmere at sætte sine reserveringer på pause direkte fra "Reserveringer" under ens lånerstatus, som du også kan finde via "Alle reserveringer" fra "Dit overblik". Når du er på reserveringslisten, skal du trykke på knappen "Indstillinger" ud for "Sæt dine reserveringer på pause".

Du kan sætte dine reserveringer på pause i en periode, så du ikke skal hente reserverede materialer, hvis du er bortrejst. Når dine reserveringer er sat på pause, mister du heller ikke din plads i køen.

Hvis du sætter dine reserveringer på pause, mens du holder ferie, bliver de ganske enkelt ikke aktiveret i den periode, hvor du er fraværende. De er "passive". Det vil sige: Hvis du står som nummer 1 på listen over reserveringer til en ny spændende krimi, bliver du stående der, indtil du er vel hjemme igen.

Fjernlån, dvs. materialer bestilt fra andre biblioteker f.eks. via Bibliotek.dk, som er bestilt til lån og aflevering gennem Koldingbibliotekerne, kan du ikke sætte på pause i ferien. Læs mere om pausefunktionen.

Visning af titler på tværs af materialetyper og udgaver

Icon Description

En søgning viser nu de alle materialetyper og udgaver, som vi tilbyder, i oversigten ud for et værk. Samtidig kan du i oversigten straks se, om materialet kan lånes eller er udlånt.

Det giver et hurtigere overblik, både når man søger efter bestemte titler eller leder efter inspiration.

OBS: Det nye format kan i starten betyde, at det f.eks. ikke er bogen, der vises forrest, men lydbogen, e-bogen, bogen med stor skrift, og så videre.

Fælles huskeliste lige ved hånden

Icon Description

På den nye hjemmeside er det lettere at finde din huskeliste med materialer, du har ”sat hjerte ved”.

På forsiden af hjemmesiden kan du gå til din huskeliste ved at klikke på hjerte-ikonet i øverste højre hjørne – når du er logget ind. Opdateret sept. 2024: På telefon eller tablet skal du også starte med at logge ind, men så finder du derefter din huskeliste ved at trykke på person-ikonet for at åbne menuen, og her kan du klikke på "Huskeliste".

Din huskeliste samles og opdateres automatisk på tværs af hjemmesiden og appen Biblioteket, og også på tværs af forskellige bibliotekers hjemmesider, hvis du er låner i flere kommuner.

På den måde har du altid din fulde huskeliste ved hånden.

Forbedret "fuzzy search"

Icon Description

... og hvad betyder det? Det betyder, at søgemodulet er blevet bedre til at gennemskue, lidt ligesom på Google, hvad du sikkert mener, hvis du f.eks. bare søger med ordet "krimi". Så er det sandsynligvis nok fordi, at du gerne vil se de nyeste krimier.

Det samme, hvis du eks. søger med ord som "film" eller "musik" – eller "rock" eller "pop".

Samtidig får du i de fleste tilfælde også meget bedre og mere visuelle søgeforslag, mens du taster din søgning, så du hurtigere finder lige dét, du leder efter.

Mulighed for avanceret søgning

Icon Description

Der er nu mulighed for – som du måske kender det fra Bibliotek.dk – at søge mere specifikt med 'Avanceret søgning' (som du finder i søgefeltet, ved at klikke på pilen ved siden af forstørrelsesglasset).

Her er der også mulighed for kommandosøgning (CQL-søgning), for dem som har en bibliotekar i maven. Og det er også avanceret søgning, der er mest tilsvarende de søgemuligheder, man havde i søgefeltet på den tidligere hjemmeside.

Hvorfor har Koldingbibliotekerne fået en ny hjemmeside?

De fleste folkebiblioteker i Danmark er medlemmer af foreningen Det Digitale Folkebibliotek, og deles om den samme type hjemmeside, der er udviklet specielt til de danske folkebibliotekers behov.

Og de fleste folkebiblioteker – men ikke alle – tager derfor også den nye hjemmeside i brug i løbet af sommeren 2024.

Vi har vidst i en årrække, at det ville være nødvendigt at udvikle en ny hjemmeside.

Den gamle hjemmeside var bygget på en platform, som ikke modtager sikkerhedsopdateringer fra årsskiftet 2025. Og folkebibliotekerne går naturligvis ikke på kompromis med sikkerhed ift. brugernes data.

Derudover havde den gamle hjemmeside nogle ret uløselige problemer med tilgængelighed for f.eks. synshandicappede borgere, hvilket vi bedre løser med en nyudviklet og moderne hjemmeside.

Tekniske forbedringer ift. tilgængelighed vil være usynlige for fleste, men er af største vigtighed for visse biblioteksbrugere.
 

Spørgsmål til den nye hjemmeside?

Både ris og ros samt fejl og mangler ved den nye hjemmeside er alle brugere selvfølgelig meget velkomne til at give os enten på biblioteket, eller ved at kontakte os.