National indsats for børn og unges Læseglæde
Et et bud på hvordan vi i gennem et tværfagligt samarbejde mellem skolerne og folkebibliotekerne kan udfordre, udforske og udvikle børn og unges læseglæde og skabe en stærk læsekultur i børn og unges hverdag

Børn og unges læseglæde har været på dagsordenen i flere år. Dette nationale projekt har et bud på, hvordan vi i gennem et tværfagligt samarbejde mellem skolerne og folkebibliotekerne kan udfordre, udforske og udvikle børn og unges læseglæde og skabe en stærk læsekultur i børn og unges hverdag.
Seks skoler, Pædagogisk Center og Koldingbibliotekerne har i 2024-25 deltaget som indsatskommunen i dette landsdækkende projekt. Vi har samarbejdet på forskellige niveauer, i forhold til skolernes forskellige behov og med udgangspunkt i vores forskellige tilgange og eleverne sammensætning.
Vi har gennem vores samarbejde udviklet en model, der kan bruges i snakken med eleverne om deres læseglæde. Modellen kan bruges til at blive klogere på, hvad den enkelte elev kan lide at læse, og hvilke drivkræfter, vi kan understøtte for at hjælpe eleverne til mere læselyst.
Vi har udforsket bogoplevelsen med bogen ”YouTube detektiverne”, hvor eleverne blev sendt rundt i Kolding for at lytte og løse opgaver. Bogoplevelsen minder lidt om en Escape Room oplevelse og understøttede bogens handling. Bogoplevelsen sluttede på Kolding Bibliotek med et besøg af bogens forfatter, Maria Rørbæk.
Vi fik lavet gensidige aftaler om faste klassebesøg på lokalbibliotekerne, leget med måden, som vi afholder biblioteksintroduktion og biblioteksbesøg på og eksperimenteret med forskellige måder, som eleverne kan anbefale bøger til hinanden på, fx med emojis i bøgerne, vandrerbøger og ”Jeg giver denne bog videre til”…
Vi har udforsket deltagelsen og muligheden for forældreinddragelse ved at invitere forældre med til forfatterbesøg inkl. kaffe, kage og en præsentation af projekt.
Alle klasser har haft besøg af en forfatter, som en del af forløbet. Det har været som en forlængelse af en bogoplevelse, som klassen har haft og andre klasser har selv stemt på en forfatter, de gerne vil møde.
Klasserne og eleverne, der var med i projektet, blev på forskellige måder inddraget, og vi fik udforsket niveauer for inddragelse. Vi har lært om både børneinddragelse og samarbejde og særligt, hvor vanskeligt det kan være i en travl hverdag, hvor der er mange rammer og forskellige behov at tage hensyn til.
Det har været spændende at samarbejde, få et indblik i hinandens hverdag og vi har alle fået noget med hjem.
Vi fortsætter vores gode samarbejde, om at skabe en stærk læsekultur for børn og unge i Kolding og vi har søgt midler til endnu et projekt: Projekt Kolding Kommunes Læsekasser.