Skønlitteratur

Niviaq Korneliussen

Blive klogere på forfatteren Niviaq Korneliussen

Af Cecilie Hougaard Flinck

Niviaq Korneliussen er den nye stemme i Grønland og har været det siden sin debut i 2014. […] ”Homo sapienne” skaber en universalisme på tværs af seksualitet, der formår at bringe fokus på LGBTQ+-miljøets tilstedeværelse på Grønland som et samlet tema, og Korneliussen giver derigennem en underliggende kritik af sit eget hjemlands håndtering af seksualitet. Forfatteren skubber med sin debutroman til seksualitetens grænser, men også til romanformens grænser. Hendes bog er formmæssigt eksperimenterende med chatbeskeder og sangtekster, som gør, at bogen i sig selv falder udenfor normen for grønlandsk litteratur og viser, at Grønland også er en ungdom, der kæmper med identitet, seksualitet og kærlighed
(Litteratursiden).

Debuten ”Homo sapienne” er blevet oversat til bl.a. tysk, fransk og engelsk og bliver således læst af mange uden for Danmark. Romanen var nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris og Politikens litteraturpris.

I 2020 udkom Niviaq Korneliussens anden roman ”Blomsterdalen”, som skabte debat om de mange selvmord blandt grønlandske unge. Anmelder Nicklas Freisleben Lund skriver i Jyllands-posten om romanen: 

”Niviaq Korneliussen har skrevet vigtig, næsten ubærlig roman om grønlandsk ungdom og selvmordskultur. Blomsterdalen er ifølge Greenland Travel en østgrønlandsk naturperle. I Niviaq Korneliussens anden, stærke roman, der har denne lokalitet som titel, er det stedets mytologiske dimension, som fremhæves: »Det er et slags limbosted,« bliver romanens hovedperson, et yngre kvindeligt jeg, forklaret på et tidspunkt. »Stedet, man befinder sig, når man er død, men ikke er kommet videre, hvor end man skal hen.« Det er netop et sådant døde-eller limborum, som "Blomsterdalen" knugende etablerer via sammenvævningen af to tekstspor.”

Se et interview med Niviaq Korneliussen og Iben Mondrup om Grønland 

Videoer med Niviaq Korneliussen