Magtspil, ambitioner og intriger – politiske romaner for unge

Synes du det var sjovt at opleve alle valgkampene under det seneste valg? Hver får du forslag til ungdomsbøger, hvor politik indgår på den ene, eller den anden måde - det giver masser af drama

Valget – Sarah Engell
Den 18-årige Xenia er godt på vej til at blive frontfigur for Etisk Parti. Hun brænder for at gøre en forskel i verden, og at få indfriet hendes egne ambitioner. Men da hun møder en lille pige, der er flygtet alene til Danmark, opstår der et svært dilemma. Det går op for Xenia, at det bliver sværere at vælge succes, når samvittigheden bliver tungere. Situationen spidser til, og hun må snart træffe et valg. Hvor meget ville hun ofre, for at hjælpe en fremmed?

The Hate U Give – Angie Thomas
16-årige Starr er det eneste vidne til, at hendes ven, Khalil, bliver skudt og dræbt af en hvid politimand. Indtil nu har Starr ballanceret mellem det sorte lokalmiljø, hvor hun bor, og den finere privatskole i forstaden, som hun går på. 
Men da nedskydningen af Khalil bliver den nye forsidehistorie, der spreder sig i hele landet, er Starr nødt til at beslutte om, og hvordan, hun vil råbe op. Især nu hvor nogle af hendes venner på skolen mener, at Khalil selv var ude om det. 

Diabolik – S. J. Kincaid
Nemesis er en diabolik. En genetisk fremstillet bodyguard, der er bundet til sin ejer hele livet. Hun ejes af pigen Sedonia Empyrian, som er datter af en magtfuld senator. De lever i et intergalaktisk rige, som styres af en gal kejser. Da kejseren befaler, at familien sender Sedonia som garanti for senatorens loyalitet, frygter de for Sedonias liv. Derfor sender de Nemesis, der skal udgive sig for at være Sedonia. Nemesis er lærenem og upåvirket af det magtspil, der udspiller sig omkring kejseren. Men da hun møder andre, der behandler hende som et menneske og ikke en dræbermaskine, begynder der at opstå følelser, som der ellers var sagt, var en umulighed for en diabolik. Hendes forsvar slækkes og inden hun ved af det, er hun en vigtig brik i et ondskabsfuldt spil mellem kejseren og en magtbegærlig elite. Der er dog ingen der ved, hvad Nemesis egentlig er. 

American Royals – Katharine McGee
I 250 år har Washington-familien sat på den amerikanske trone, lige siden folket gjorde General George Washington til deres konge. Men denne royale familie er ikke som andre. Kronprinsesse Beatrice er den perfekte tronfølger. Hun er både ærbar, sød og smuk, og ved, at tronen altid kommer i første række. Hendes lillesøster, prinsesse Samantha, er den royale rebel, som godt kan lide at bryde reglerne. Samanthas tvillingebror, prins Jefferson, ville have været direkte arving til tronen, hvis han var blevet født en generation tidligere. 
De to prinsesser kæmper om tronen, mens to piger kæmper for at vinde prinsens hjerte. Men kun én kan blive dronning.


En Fortælling Om Sangfugle og Slanger – Suzanne Collins
Du har helt sikkert hørt om Hunger Games-serien, der handler om Katniss Everdeen. Hende der meldte sig frivilligt til, at deltage i Dødsspillet, i stedet for hendes søster. Men hun er langt fra den eneste, der har kæmpet for sit liv i disse ”lege”. 
”En Fortælling Om Sangfugle og Slanger” foregår nemlig 64 år før Katniss Everdeens deltagelse. Coriolanus Snow kommer fra en magtfuld slægt, men hans familie har været nødt til at sælge deres rigdomme for at kunne overleve. Ligesom de fleste i resten af Panem, lever de under kummerlige forhold. Dette er historien om, hvordan Dødsspillet kom til, og hvordan Snow blev præsident.

Af Blod og Støv – Julie M. Day
Da et indvielsesritual til heksenes kreds ender katastrofalt, bliver den unge heks Yara og hende søster, nødt til at flygte for livet. Krigerkvinden Zola står til at blive hendes stammes overhoved, da landsbyen pludselig bliver overfaldet af fremmede mænd, der er på jagt efter slaver. De to venner Philip og Taran lever et roligt liv i deres landsby, men det ændrer sig drastisk, da der bliver truffet nye beslutninger i hovedstaden. Imens bliver kronprinsen af Kalos ufrivilligt sendt over Salthavet for at blive giftet bort i dværgenes land. En fordrukken eksløjtnant finder et nyt formål med sin eksistens, da han får et tilbud fra selveste kongen, som han ikke kan sige nej til. 

Materialer