Månedens YA-anbefaling marts 2023

01.03.23
Månedens anbefaling er Grimms Manga af Kei Ishiyama

Hver måned anbefaler som regel et medlem af vores YA Læseklub eller andre YA-læsere en god Young Adult-bog.

Denne måneds anbefaling kommer fra Mette Mai Vestergaard Nilsson. Virksomhedspraktikant. 

Titel: Grimms Manga
Forfatter: Kei Ishiyama
5 stjerner

Holder du af Brødrene Grimms fortællinger og kan du lide den japanske tegneserieform manga? Så læn dig tilbage og nyd denne specielle manga ’Grimms Manga’ af Kei Ishiyama, der kombinerer udvalgte Grimms fortællinger med mangas traditionelle tegneseriestil og fortælleform. 

Bogen
Bogen indeholder fem af Grimms eventyrlige fortællinger, samt nogle korte tegneseriestrips og skitser omkring eventyrene. De velkendte eventyr fra Brødrene Grim er med denne bog blevet manga-ficeret og de illustrer smukt, sjovt og livagtigt fortællingerne.
De udvalgte eventyr i ’Grimms Manga’ er Rødhætte og ulven, Klokkeblomst, Hans og Grethe, De tolv jægere og De to brødre. Særligt de tre førstnævnte kender de fleste. Nu undrer du dig måske lidt over titlen Klokkeblomst? For nej, det er ikke en fortælling om Peter Pans fe-veninde Klokkeblomst, men et folkeeventyr af Brødrene Grimm, som du nok bedre kender under titlen Rapunzel.

Grimm med en twist
Det specielle ved netop denne manga er at det ikke ’bare’ er genfortællinger i manga form.  Eventyrene her er fortalt på en ny og forfriskende måde. De velkendte figurer har nemlig fået nye roller i Kei Ishiyamas fortolkning af Grimms eventyrlige fortællinger.
Eksempelvis udvikler Rødhætte og ulven sig anderledes end vi er vant til. Rødhætte, ulven, bedstemoren og jægeren er her stadig, men denne gang følger vi en ulveunge, der gerne vil fuldende sit ønske om at blive en ’rigtig ulv’. Mødet med Rødhætte forundrer dog ulveungen og stiller spørgsmål ved dets ønske.
Alle eventyrene har en uventet twist, som du simpelthen bliver nød til selv at læse. For hvad er en god fortælling, hvis den allerede er beskrevet til punkt og prikke?

Forfatteren
Kei Ishiyama er en japansk, kvindelig forfatter og tegner. Hun har selv stået for at udarbejde og skrive sine fortolkninger af Brødrene Grimms fortællinger og har ligeledes selv udarbejdet tegningerne til eventyrerne. 
Selve fortolkningerne af Grimms fortællinger er korte fortællinger, men Kei Ishiyama formår at få dem fortalt på en god måde, hvor hun holder det simpelt, uventet og med en god portion humor. 
Hendes forfatterskab udfoldes yderligere i forbindelse med hendes dygtige tegneevner, som det ses tydeligt i ’Grimms Manga’, hvor hun livligt illustrere fortællingernes mere alvorlige situationer og de sjove øjeblikke. 

Ny til manga?
’Grimms Manga’, læses, som alle andre manga, omvendt end hvad vi er vant til i de danske tegneserier, nemlig bagfra og fra højre mod venstre. Skulle du ikke være kendt med manga og synes du det lyder forvirrende, så bare rolig. Bogen fortæller dig, hvis du er begyndt på den forkerte side, og det med en illustreret vejledning, der beskriver hvordan du skal læse manga.

God læselyst!

Af Mette Mai Vestergaard Nilsson. Virksomhedspraktikant

 

Er du til YA og er du mellem 13 og 18 år? Læseklubben Readathon makkere er en YA-læseklub for unge, der mødes den 1. tirsdag i hver måned på Kolding Bibliotek, kl. 16-17.30, og hygger med snak, te og boganbefalinger.

Vil du med? Så kontakt en medarbejder og hør nærmere, læs mere på www.koldingbib.dk/youngadult eller mød bare op!

Materialer