Månedens YA-anbefaling februar 2023

02.02.23
Månedens anbefaling er Gorlans Ruiner af John Flanagan

Hver måned anbefaler som regel et medlem af vores YA Læseklub eller andre YA-læsere en god Young Adult-bog.

Denne måneds anbefaling kommer fra Mette Mai Vestergaard Nilsson. Virksomhedspraktikant. 

Titel: Gorlans Ruiner
Forfatter: John Flanagan
5 stjerner

Vinteren er kommet og hvad kan være bedre end at fordybe dig i en spændende og stadig udviklende historie, mens du sidder indenfor i varmen? 
Begyndelsen på eventyret
Vi følger den forældreløse dreng Will, der drømmer om at blive ridder. Dagen kommer, hvor baronen af borgen giver Will chancen for at komme i lære hos borgens mestrer, men Wills ønske om at blive ridderlærling falder til jorden. Han er simpelthen ikke stor nok. Pludselig træder den mystiske ranger frem med et brev til baronen. Brevet omhandler Will, men baronen skal først overveje brevets indhold. Det kan Will ikke vente på, hans nysgerrighed er vagt og om natten lister Will sig hen over gårdspladsen, klatre op ad borgtårnets ydreside og smutte ind ad et vindue for at få fingre i brevet. Her bliver han konfronteret af rangeren og baronen. Brevet var en test og Wills nysgerrighed, snilde og dygtige klatreevner har sikret ham en plads som rangerlærling.
Nu begynder Wills eventyr, hvor han får brug for alle sine nye færdigheder og sit mod, når han skal forhindre et angreb mod kongeriget.

Bogserien
Skyggens Lærling er en bogserie på 11 bøger, hvoraf den sidste af disse er en samling af glemte historier, der finder sted indimellem de andre bøger.
Derefter fortsætter serien, hvor vi møder en ny rangerlærling, denne gang en ung pige kaldet Madelyn. Den første bog i serien, hvor vi følger Madelyn, er Skyggens Lærling 12, Kongens Ranger og indtil videre er der 5 bøger. Endnu en bog er i vente.
Yderligere har bogserien en serie fra samme univers, som krydser ind over Skyggens Lærling. Denne gang med helte fra et andet folkefærd. Serien hedder Våbenbrødre og har 8 bøger, men endnu en bog er på vej.

Forfatteren
John Flanagan er en australsk forfatter, der jævnligt nomineres til priser indenfor børnebøger med sin fantasyserie Skyggens Lærling, som også har været på New York Times Best Sellers liste. I 2008 vandt Flanagan Australia Publishers Associations årets bog indenfor kategorien ældre børn og international succes.
Flanagan er en dygtig forfatter, der, lidt efter lidt, lader læseren lære fantasy-verdenen at kende og følger karakterernes personlige udvikling, så spændingen opbygges jo længere ind i historien man kommer. Detaljerne er Flanagan god til at få med. Hvad enten det er de actionfyldte missioner eller farefulde situationer, men han glemmer heller ikke hverdagens detaljer og karakterernes følelser. Hvilket giver læseren mulighed for at indleve sig i historien og relatere til karaktererne.

Baggrunden for bøgerne
I begyndelsen var Skyggens Lærling ikke en bogserie, men bestod af tyve korte noveller, som John Flanagan skrev for at vække sin søns interesse for at læse. Sønnens interesse for læsning var nemlig ikke særlig stor, fordi han ikke kunne relatere til historierne med de store og stærke helte, da han selv dengang var lille og spinkel. Det ville John Flanagan gerne ændre på og historierne for at vise at heltene sagtens kunne være lille og spinkle. 
Efter 10 år finder Flanagan historierne frem igen og vælger at skrive dem sammen til en bog. Denne bog med titlen Gorlans Ruiner, bliver den første i bogserien Skyggens Lærling. På dansk udkom bogen i 2005 og sidenhen har eventyret udviklet sig og serien er stadig fortsættende.


Af Mette Mai Vestergaard Nilsson. Virksomhedspraktikant. 

 

Er du til YA og er du mellem 13 og 18 år? Læseklubben Readathon makkere er en YA-læseklub for unge, der mødes den 1. tirsdag i hver måned på Kolding Bibliotek, kl. 16-17.30, og hygger med snak, te og boganbefalinger.

Vil du med? Så kontakt en medarbejder og hør nærmere, læs mere på www.koldingbib.dk/youngadult eller mød bare op!

Materialer