Forfatterskaber: Dorrit Willumsen

Se en flot portrætvideo og læs forfatterportrætter om en af Danmarks største forfattere

”I 1965 debuterede Dorrit Willumsen med novellesamlingen ”Knagen”. Den blev et springbræt til over 20 værker, som har inkasseret utallige litteraturpriser, blandt andet den anerkendte Nordisk Råds Litteraturpris i 1997. Hendes forfatterskab centrerer sig om det kærlighedsløse liv: om personer, der ikke er elskede, ikke kan elske eller ikke vil”
(Litteratursiden).

Dorrit Willumsen modtog Nordisk Råds Litteraturpris for ”Bang” (1996), en biografisk roman om hendes store forbillede Herman Bang.

På Litteratursiden skriver Dorrit Willumsen bl.a. om sig selv:

”Somme tider har jeg været bange for at fare vild på grund af min elendige stedsans og flov over mine ringe sprogkundskaber. Men det er ofte i sådan et vibrerende, nervøst og euforisk øjeblik, at en novelle eller roman er begyndt for mig. Nogen uddannelse har jeg ikke. I 1960 blev jeg klassisk sproglig student fra Metropolitanskolen. Men det eneste, jeg var sikker på, var, at jeg ville prøve at skrive, så jeg arbejdede på kontor, bibliotek, kunsthandel, laboratorium, hvor jeg blandt andet analyserede sæbernes fedtprocent. Og om aftenen skrev jeg.”

Se et videoportræt af Dorrit Willumsen 

Willumsens seneste udgivelse er ”Løg trækker tårer” fra 2019. Om den skriver May Schack i Politiken: 

”Dorrit Willumsen er på sin kunsts fulde omdrejningshøjde i sin roman om at føle sig hjemløs og leve i fantasien og de uforløste drømme. En af mine litterære venner sagde engang: »Jeg er fuldstændig ligeglad med, hvad Dorrit Willumsen skriver om, bare hun skriver«. Sådan har jeg det faktisk også. Det er altid en stor nydelse at læse Dorrit Willumsens udsøgte prosa med hendes tæt sansede, glasklare billedbrug og overrumplende indsigter.”

Forfattere der minder om Dorrit Willumsen

Anne Lise Marstrand-Jørgensen

Vita Andersen

Suzanne Brøgger

Hanne Reintoft

Hanne Marie Svendsen

Herman Bang