Servicebesked: Du kan nu låne blu-ray film fra Kolding Bibliotek

Førhen har Koldingbibliotekerne kun indkøbt film på DVD. Det ændrer vi nu med indkøb af både alm. og 4K/UHD HDR blu-rays, så vi kan stille den allerbedste billed- og lydkvalitet til rådighed for bibliotekets brugere.

Hvorfor skal jeg se film på blu-ray fremfor DVD?

Blu-ray film har meget højere kvalitet end DVD'erne, ikke bare på billedniveau men også med lyden, og har også noget højere kvalitet end hvad streamingtjenester typisk kan levere, fordi den høje kvalitet kræver en meget høj internetforbindelse til at levere de store filer. (En typisk DVD-skive kan have ca. 7-8 GB filer – til sammenligning kan en blu-ray have omkring 50, hvilket altså giver plads til mange flere detaljer i billedet og lyden.)

Samtidig er selve blu-ray skiverne mere holdbare, og det er også en faktor, når vi som bibliotek låner dem ud!

OBS: Man kan ikke se blu-ray film i en DVD-afspiller, der "kun" er en DVD-afspiller, dvs. hvis man har en maskine, der er af ældre dato. Man kan omvendt godt se DVD'er i en blu-ray-afspiller, fordi blu-ray formattet er nyere.

Er der forskel på blu-ray skiverne?

Ja. Hvor det er muligt, køber biblioteket som hovedregel en udgave af en film, hvor vi både har en alm. blu-ray i Full HD og en en 4K/UHD HDR blu-ray, som er film lavet på den noget højere opløsning, du ser i en biograf og nyere TV-modeller. En 4K/UHD HDR blu-ray kræver et fjernsyn og en blu-ray afspiller, der begge understøtter 4K eller UHD billedopløsning; 4K står for 4 gange 720 pixels, dvs. mere mundret er det '4 gange HD'; UHD er en forkortelse for Ultra HD.

Hvis du sætter en film fra biblioteket ind i din afspiller, og den ikke virker, skal du altså lige huske og tjekke, om den understøtter 4K/UHD HDR blu-ray skiverne, hvis det er dén, du har smækket i maskinen. Det er klart markeret på disken, om det er en alm. eller en 4K/UHD HDR udgave. Er du i tvivl om, hvordan det virker, kan du selvfølgelig altid spørge på biblioteket, eller kontakte os på telefonen eller mail.

For resten: Du kan også altid se, om det er et blu-ray- eller et DVD-materiale du har i hånden på, at plastposerne med blu-rays har en blå brik i øverste hjørne.

Detaljer! Flere detaljer! Hvorfor køber I dem nu?

Mange danskere har efterhånden en blu-ray afspiller i stuen, der er arvtageren fra DVD-afspilleren (særligt fordi blu-ray afspilleren også kan tage DVD'erne), hvad enten det så er en dedikeret filmafspiller eller f.eks. en spillekonsol, hvoraf de nyeste (Xbox One og PlayStation 4) også kan afspille blu-ray film. Prisforskellen på blu-ray afspillere og DVD-afspillere er efterhånden minimal.

I første omgang køber vi, som en prøvepriode, kun blu-ray film ind til Kolding Bibliotek – men de kan selvfølgelig bestilles og reseveres til alle vores filialer, ligesom alle (foreløbigt) ca. 280 film kan søges frem gennem hjemmesiden. I det første omgang køber vi også kun film på blu-ray og ikke tv-serier.

(Der har dog på mærkværdigvis sneget sig to tv-serier på blu-ray med ind i samlingen – kan du søge dig frem til hvilke? Ellers kan din bibliotekar!)

___________________

Har du nogen spørgsmål til ovenstående er du som altid meget velkommen til at kontakte biblioteket på 79797170 eller bibliotek@kolding.dk.

Materialer