Nobelprisen i litteratur til debat

10.10.19
Verdens største litteraturpris uddelte ikke nogen pris sidste år på grund af skandaler. I år vandt forfatterne Peter Handke og Olga Tokarczuk.

Det blev østrigeren Peter Handke og polakken Olga Tokarczuk, der vandt årets Nobelpris i litteratur. Læs mere på Dr.dk.

Kaos i priskomiteen i 2018 og ingen vinder

Det ellers så tilbagetrukne svenske akademi, der uddeler Nobelprisen i litteratur røg ud i en regulær mediestorm i 2017 og 2018, hvor beskyldninger om seksuelle overgreb, nepotisme og læk fra møderne blev offentliggjort. Medlemmerne skændtes for åbent tæppe, og en for en trak de sig fra komiteen, så den ikke længere var beslutningsdygtig. Derfor modtog ingen forfatter Nobelprisen i 2018, og derfor uddelels der i år to priser.
 

En sky modtager

I 2017 gik prisen til sangeren og musikeren Bob Dylan. Den sky sanger har flere gange været nævnt som en mulig outsider for sine sange, hvor mange i dag er klassikere. Bob Dylan vakte opsigt ved ikke at vise særlig stor interesse for at optræde ved Nobelfesten. Det var ellers året, hvor japanske Haruki Murakami var ventet som prismodtager.

Sadomaschisme

I 2004 modtog østrigeren Elfriede Jelinek årets pris. Hun var stormombrust i sit hjemland for sin samfundskritik og for sine dybt erotiske romaner, mange med sadomasochistisk islæt.

En uforbederlig gøgler

I 1997 faldt valget på den italienske dramatiker og satiriker Dario Fo. ’Fo følger i de middelalderlige gøgleres fodspor, når han ligesom de hudfletter autoriteterne og bestyrker de undertryktes værdighed’, sagde priskomiteen ved prisoverrækkelsen.

Dissident under den kolde krig

I 1970 midt under den kolde krig gik prisen til Sovjetunionens førende systemkritiker, Aleksandr Solsjenitsyn. Han havde tilbragt flere år i Stalins fangelejre efter 2. verdenskrig, og han opfattede forfatterens rolle som ’ samfundets levende og åbenmundede samvittighed’.

Afviste at modtage prisen

Ikke alle bryder sig om at modtage hæderen og de 10 millioner svenske kroner, der følger med. Franske Jean Paul Sartre afviste i 1964 at modtage prisen. Han ønskede ikke, at blive ’transformeret ved at blive omtalt som »Nobelprismodtager’, og desuden ville han ikke ’vælge side i en kamp mellem øst og vest ved at acceptere en pris fra en overvejende vestligt orienteret institution.’

Danske prisvindere

Mange tror, at Karen Blixen har modtaget Nobelprisen. men det er ikke rigtigt. De eneste danskere der har fået den hæder, er Johannes V. Jensen og Henrik Pontoppidan. Johannes V. Jensen blev i år 2000 desuden kåret herhjemme som den forfatter, der med Kongens fald havde skrevet ’århundredets roman’. Henrik Pontoppidan modtog for præcis 100 år siden Nobelprisen i Litteratur.

Andre modtagere

  • Kazuo Ishiguro
  • Thomas Mann
  • Herman Hesse
  • Orhan Pamuk
  • Doris Lessing
  • Gabriel Garcia Marquez
  • Nadime Gordimer
  • Alice Munro
  • Svetlana Aleksijevitj

 

Se hele listen over prismodtagere på Wikipedia.

Materialer