DOX:DIREKTE - filmfestival i Bryggeriet i marts/april

Koldingbibliotekerne inviterer i slutningen af marts og starten af april til minidokumentarfestivallen DOX:DIREKTE, der foregår d. 22., 25., 27., og 28. marts samt d. 2. april. Årets program byder bl.a. på film omkring Karl Ove Knausgård, Elena Ferrante og Stieg Larsson!

Med DOX:DIREKTE inviterer flere af landets biblioteker og CPH:DOX, Danmarks største dokumentarfilmfestival, til fem aftener med visninger af premiereaktuelle dokumentarfilm efterfulgt af live-transmitterede samtaler med forfattere, filmskabere og eksperter om filmenes emner.

DOX:DIREKTE foregår i biografrummet i Bryggeriet. Du kan læse mere om de enkelte film nedenfor, og købe billet til hver fremvisning under hver enkelt arrangementsside.

Bemærk: Hvis man synes, at det bliver lidt for sent at deltage ved både filmvisning og debat, og egentlig bare ønsker at se selve filmene, er det helt i orden: Vi stiler efter at holde en kort pause mellem film og debat hver aften. Debatternes varighed er ikke kendt på forhånd, men vi forsøger at holde os til bibliotekets vante lukketid.

Hvis du har spørgsmål til de enkelte arrangementer eller DOX:DIREKTE, kan du henvende dig til kulturformidler Christian Hundebøl Høj, tlf. 79797170 el. mail: chhoj@kolding.dk.

Vi glæder os til at se jer i Bryggeriet!

_____________

Hunting for Hedonia (instr. Pernille Rose Grønkjær)

/ Fredag d. 22. marts, kl. 17.30 /

Hjernen er et af den moderne medicins store mysterier. Vi ved mere om, hvad vi ikke ved, når det kommer til vort mest komplekse organ. Vor viden om hjernen er imidlertid i stor vækst – og det samme er både psykiatrien og medicinalindustrien. Og nu nærmer vi os (måske!) et punkt, hvor vi ikke blot kan kurere depressioner, men ligefrem øge lykken og måske endda forbedre vores hjerner gennem teknologien. Spørgsmålet er, om vi skal gøre det, bare fordi vi kan? Og hvem bestemmer, hvad der er normalt?

Den såkaldte Deep Brain Stimulation blev først udviklet helt tilbage i 1960’erne, men blev siden frosset ud i et stadig mere politiseret forskningsmiljø. Nu er den tilbage, og i mellemtiden har teknologien indhentet visionerne. Pernille Roses film med manus af videnskabsjournalisten Lone Frank ser på udviklingen og stiller de store spørgsmål – og lader de skarpeste hjerner svare på dem. En på alle måder tankevækkende film.

Efter verdenspremieren stiller vi om til live-transmitteret debat med filmens instruktør, Pernille Rose Grønkjær, videnskabsjournalist Lone Frank, filosof Klemens Kappel og professor Poul Videbech. Journalist Anja Bo modererer debatten.

(Filmens varighed: 80 min.)

_____________

The Other Munch (instr. Joachim Trier)

/ Mandag d. 25. marts, kl. 19 /

Munch Museet i Oslo har inviteret forfatteren Karl Ove Knausgaard til at lave en udstilling af Munchs malerier. Knausgaard tager udfordringen op, selvom han aldrig før har kurateret en udstilling. Filmskaberen Joachim Trier (‘Reprise’ og ‘Oslo, 31. august’) følger Knausgaard i sine forberedelser i månederne op til ferniseringen. Sammen rejser de rundt i Munchs fodspor for at få indsigt i malerens fantasier, visioner og besættelser.

De opsøger de steder, som Munch har afbilledet i sine malerier, hvilket leder til dybe diskussioner af Munchs malerier, tematikker og anderledes nytolkninger af værkerne. Knausgaard åbner langsomt op for sine tvivlstanker om udstillingen, og dokumentaren (som er co-instrueret af Triers bror Emil) bliver et dobbeltportræt af to af Norges store kunstnere, da Trier drillende får Knausgaard til at forholde sig til parallellerne mellem sit eget litterære projekt og Munchs kunst.

Efter visningen af filmen stiller vi om til en live-transmitteret samtale med Karl Ove Knausgård og Joachim og Emil Trier.

(Filmens varighed: 48 min.)

_____________

Democracy Ltd (instr. Robert Schabus)

/ Onsdag d. 27. marts, kl. 19 /

Demokratiets krise og den svigtende sociale sammenhængskraft er fænomener, der skaber overskrifter. Det hele bliver også let abstrakt. Her er filmen, der opsummerer den europæiske tilstand anno 2019.

Fra nationalismens comeback til de Gule Veste, og fra udflytning af arbejdspladser – og til Østeuropa, hvor arbejdspladserne flytter hen. Vi hører begge sider i en grundig, engagerende og dybest set demokratisk film, der klipper fra land til land, og fra et synspunkt til et andet og tredje. Utilfredsheden er voksende, men man bliver meget klogere på konflikten mellem interesser, når man lytter til folket selv.

Det gør østrigske Robert Schabus i ‘Democracy Ltd’, som åbner årets store Europa-tema på CPH:DOX. Her får de europæere, der ellers udgør de grå masser i statistikkerne, selv ordet. Og det er på høje tide at de bliver hørt, for afmagt har mange former. Brexit og højrepopulismen er blot de to mest spektakulære af dem. De store masser er blevet uforudsigelige igen, måske fordi der netop ikke er tale om masser, men om individer, der kæmper for at få tilværelsen til at hænge sammen.

(Filmens varighed: 96 min.)

_____________

The Man Who Played With Fire (instr. Henrik Georgsson)

/ Torsdag d. 28. marts, kl. 17.30 /

Den storsælgende (og storrygende) forfatter Stieg Larsson levede et parallelt liv ved siden af sit arbejde med Millenium-romanerne. Som journalist og detektiv kortlagde han godt og grundigt højre-ekstremismens fremmarch i Sverige og resten af Europa på et tidspunkt, hvor alle troede at den hørte fortiden til – og tog fejl. I en montage af arkivklip, interviews og cinematiske rekonstruktioner fra et tusmørkt Stockholm får vi historien Larssons skyggeliv, genskabt som en skandinavisk film noir. En pokkers god historie, fantastisk fortalt, helt i Larssons ånd.

Men også et værk med en politisk resonans og aktualitet, som desværre kun er blevet større siden Larsson arbejdede sig ihjel i 2004. ‘The Man Who Played with Fire’ er en noget så sjældent som en storfilm i noir-traditionen, med rødder dybt ned i den grundige dokumentarisme, som udgjorde hans andet liv i skyggerne udenfor nynazisternes klublokaler – altid med et kamera, en notesblok og en cigaret inden for rækkevidde.

Efter visningen af filmen stiller vi om til en live-transmitteret samtale, hvor du kan høre Daniel Poohl, den nuværende chefredaktør på Stieg Larssons tidskrift, EXPO, i samtale med graverchef på Politiken, John Hansen, radikaliseringsekspert og forsker, Tina Askanius, og formand for Dansk Journalistforbund, Lars Werge.

(Filmens varighed: 95 min.)

_____________

Ferrante Fever (instr. Giacomo Durzi)

/ Tirsdag d. 2. april, kl. 18.30  /

Ingen ved hvem der gemmer sig bag navnet Elena Ferrante. Men den storsælgende, italienske forfatter har med sine cinematiske romaner om to veninders liv og opvækst i Napoli vundet både publikums og kritikeres hjerter overalt.

‘Ferrante Fever’ ser nærmere på fænomenet Ferrante, på mysteriet bag navnet, og på hvordan hendes ord har givet genlyd hos millioner af læsere og placeret hende på Time Magazines Top 100 over de mest indflydelsesrige mennesker i verden. Ferrantes bøger er flere gange filmatiseret – senest som serie – og klip fra filmene sætter stemningen sammen med smukke scener fra det Napoli, hvis historie(r) hendes bøger udforsker og kortlægger.

Med indsigtsfulde interviews med litterater som Jonathan Franzen, Roberto Saviano og Ferrantes faste oversætter Ann Goldstein er det umuligt ikke at blive grebet af Ferrante feberen – hvis man altså ikke allerede er det!

(Filmens varighed: 74 min.)