Hvad musikken gør ved os
Hvad musikken gør ved os
Vær med til vidensfestival i Kolding om musik, lyd og sang d. 12.-24. september.
Mød Peter Vuust, Annette K. Nielsen og Erik Sommer. Lær mere om musik som sovemedicin, musikkens rolle i gudstjenesten eller livet som lydfølsom. Oplev morgensang, sangarrangementer for familier, plademesse og meget mere.
Find hele programmet på:
>> www.koldingbib.dk/musikken
Grav lidt dybere selv
Har du fået lyst til at grave dig endnu dybere ned i hvad musikken gør ved os? - vi har herunder samlet nogle spændende podcast, projekter og artikler, som du måske vil være intereesseret i
Podcast
Brainstorm Live om musik og hjernen (Videnskab.dk)
Kan musik hjælpe psykisk syge? Hvorfor kan musik få os til at grine og græde? Og kan man træne sig til en anden musiksmag? Musik kan vække følelser og minder i os, gøre os triste, glade og nostalgiske. Nu kan du få svar på alle dine spørgsmål om, hvad der sker i hjernen, når vi lytter til musik. Hvorfor kan musik få os til at grine og græde?
Brinkmanns briks : Hvad er din yndlingslyd? (DR LYD)
Hvad er din yndlingslyd? Når naboen larmer, når trafikken støjer, når kollegerne snakker for højt, når børnene skændes, når kæresten smasker. Ja, der er nok at lyde. Og de påvirker os. Nogle mener, vi lever i en lydmæssig krise, hvor vi ikke kan få ro. Jeg forsøger i dag at finde ud af, hvad lydfølsomhed er og hvorfor vi er omgivet af irriterende lyde fra morgen til aften? Brinkmann taler med Annette K. Nielsen.
Musikkens påvirkning på humøret med Peter Vuust – AFTENKLUBBEN (danske-podcasts.dk)
Hvordan kan man aktivt bruge musik til at påvirke ens humør i de her coronatider? Og hvilken sang er musikhjerneforskeres go to, når de skal finde en sang, som gør en glad? Daniel Cesar taler med Peter Vuust.
Syng din pinkode for at huske den: Sådan påvirker musik din hjerne (videnskab.dk)
Syng din pinkode for at huske den. Din hjerne kan mærkeligt nok huske teksterne i meget lange sange, men glemme din firecifrede pinkode. Men du kan faktisk bruge musik som en slags husketeknik.
Musik som Medicin - Månedsskrift for almen praksis (maanedsskriftet.dk)
Musiker og komponist Niels Eje har sammen med sin kone Inge Eje viet de seneste 20 år af sit arbejdsliv på at lave “musik som medicin”. Her møder vi Niels Eje til en snak om musik og specifikt om musik til behandlingsformål. Vi kommer også omkring betydningen af støjende lydlandskaber og snakker om, hvordan vi kan bruge den viden sammen med vores patienter i almen praksis.
Projekter
Musicure.
MusiCure er positive afstressende oplevelser med evidensbaseret musik og film. Den originale specielt komponerede MusiCure musik og filmproduktionerne, med naturoplevelser, er alle skabt specielt til hele sundhedssektoren af komponisten Niels Eje og producer Inge Mulvad Eje.
Projekt musik og sundhed. (Lungeforeningen)
Der er flere og flere eksempler på, at musik bruges til at fremme danskernes sundhed.
Forskning i sang. (Videnscenter for sang)
På denne side vil vi præsentere et bredt udsnit af den nyeste både danske og internationale forskning om sang.
Musik som sovemedicin (Music Institute - micph.dk)
Hvordan musik før sengetid kan kurere dine søvnproblemer
Artikler
- Vi 'husker' det fra 2. Verdenskrig: Fællessang hjalp os til at forstå coronakrisens alvor (Kroppen | DR)
- Fællessang: Syng med - det er sundt! (Samvirke)
- Sangens kemi (Videncenter for sang)
- Musik som medicin (krop-fysik.dk)
- Musik er en kemisk ballet i hjernen (videnskab.dk)
- Studie: Musik dæmper angst på linje med beroligende medicin (videnskab.dk)
- Musik og demens (Nationalt Videnscenter for Demens)
- Hjerneskanningsstudie: The Beatles kan give ældre en skarpere hjerne (videnskab.dk)
- Svært ved at falde i søvn? Lyt til et stykke musik (videnskab.dk)
- Philip Fabers musikluren : 5 stykker musik der hjælper til din indre ro - og et ekstra fif til at hvile i tonerne (Klassisk | DR)