Vinderne af Kulturministeriets Forfatter- og Illustratorpris 2017

Siden 1954 har Kulturministeriet hyldet den gode børnelitteratur i Danmark ved at uddele Kulturministeriets Forfatterpris og siden også Illustratorpris for børne- og ungdomsbøger. Årets to vindere er hhv. Mette Vedsø og Kristian Eskild Jensen!

Kulturministeriets Forfatter- og Illustratorpris for børne- og ungdomsbøger 2017 og præmiesummen på 75.000 kr. blev overrakt årets vindere af kulturminister Mette Bock i Kulturministeriet torsdag d. 22. marts.

Kulturministeren gav også et par ord om, hvorfor børnelitteraturen ikke bare har én pris, men to: ”Vi skal belønne de forfattere og illustratorer, der med ord og billeder åbner litteraturens univers for vores børn – desto tidligere de erfarer magien i den gode læseoplevelse, desto større er chancen for, at de fortsætter læsningen senere i livet. Derfor skal vi også turde sige, at noget børnelitteratur er bedre end andet. Kulturministeriets Forfatterpris og Illustratorpris for børne- og ungdomsbøger fremhæver netop to bøger med specielle kvaliteter, to bøger som særligt fortjener at blive læst, som fortjener at få læsere – og som læserne fortjener at kende.”

LÆS MERE: Om indstillingsudvalgenes begrundelser for begge priser

De to vindere er:

Mette Vedsø vinder af Kulturministeriets Forfatterpris for børne- og ungdomsbøger for Hest Horse Pferd Cheval Love
Mette Vedsø skriver med en ny form for solidaritet og litterær nysgerrighed om hestepigeuniverset i ungdomsbogen Hest Horse Pferd Cheval Love. I nomineringen lyder det bl.a.: ”I en skarp, mættet og samtidig overdådig stil leger Mette Vedsø med sproget, og hun mestrer på én gang at skrive med høj litterær kvalitet og appellere til børn. Helstøbt og mere til.”

Kristian Eskild Jensen  vinder af Kulturministeriets Illustratorpris for børne- og ungdomsbøger for Og de onde lo – amoralske fabler
Illustrator Kristian Eskild Jensens naturalistiske blyantstegninger i Og de onde lo – amoralske fabler har været tre år undervejs og imponerer med deres akkuratesse og detaljerigdom. Juryen skriver: ”Der er tale om et utroligt smukt værk (…) så markant anderledes i sin ornamentale stil end flertallet af danske børnebøger (…) Det er amoralsk og grumt. Det er morsomt og smukt. Tekst, ramme og billede udgør en heldhed, som gør hvert opslag til en læseoplevelse, som kalder på fordybelse.”

Du kan selvfølgelig låne begge bøger på dit bibliotek!

 

Venstre: Hest Horse Pferd Cheval Love / Højre: Og de onde lo – amoralske fabler