Om Tjernobyl, Sovjetunionen og forladte steder

April måneds bog i DR Romanklubben er "De døde fylder dagene med en smag af mønter" af Carsten Müller Nielsen

En russisk mand betaler en prostitueret for at tale med ham en hel nat på en bar. Det bliver en samtale om Tjernobylulykken, opvækst, kærlighed og tab.

De døde fylder dagene med en smag af mønter er en kort, men rystende, poetisk og dyb roman. Den mandlige hovedkarakter har været med til at rydde op efter ulykken i Tjernobyl og har derfor set, hvordan fuglene faldt ned fra himlen, og den sovjetiske stat begravede de syge træer for at skjule omfanget af ødelæggelserne. I samtalen med den prostituerede finder han for første gang en, der vil lytte til hans fortælling – og omvendt. For natten igennem opstår en ømhed og en intimitet imellem dem, og de deler begge ud af deres inderste.

Som en ramme om denne historie skildrer romanen det, der er tilbage, efter mennesket har forladt Tjernobyl: naturen og dens gang i det ødelagte landskab. ”Det begynder med en opmærksomhed, der rettes mod alt dét, vi normalt ikke ser og anser som væsentligt. Det, vi betragter som omgivelser, som kulisse. Skovbunden, blomsterne og dyrene i den. Sådan ser man de små økosystemer, som de tager sig ud, kærlige og barske, mens de kræver deres plads i dét, vi kalder civilisationen. Den natur, der er ligeglad med vores små, menneskelige dramaer” (Mikkel Thulstrup, Atlas Magasin).

Find månedens bog på Ereolen

DR Romanklubben

DR Romanklubben er et samarbejde mellem DR, Litteratursiden og bibliotekerne. Der oprettes Romanklubber på de fleste af landets biblioteker, hvor man læser og gennemgår seks af årets bedste, danske romaner. Hver måned udkommer der artikler på Litteratursiden og dr.dk, en podcast med forfatteren og indslag i radioen. Koldingbibliotekerne sætter også fokus på månedens bog med udstillinger og læsetips.

Til sidst vælger landets Romanklubber den bog, der vinder DR Romanprisen ved det store finaleshow i Aarhus til juni.

Gode bøger om Tjernobyl, Sovjetunionen og forladte steder: