Om oprør, søster-solidaritet og moderskab

Marts måneds bog i DR Romanklubben er "Til min søster" af Dy Plambeck, læs om bogen og få inspiration til hvad du ellers kan læse

Søstrene Aya og Andrea kører til Sverige med et haglgevær og Ayas to-årige datter Nola i bilen. Andrea har forladt sin voldelige kæreste, og Aya skal tale ved en historisk konference. Hun skal fortælle om forfatteren J. P. Jacobsens ungdomsveninde Anna, der blev vanvittig af at leve op til samfundets forventninger til dydige kvinder. På turen bearbejder søstrene de sår, de hver især har fået af Andreas voldelige forhold: Andreas fysiske og psykiske traumer, og Ayas vrede over det, Andrea har været udsat for.

Til min søster er en rå, vred og samtidig smuk bog om vold, (søster)kærlighed og kvindekroppens kolossale urkræfter. Den er en hyldest til vilde og utæmmede kvinder og til evnen til at hele igen efter at være blevet revet itu – af fødsler eller af vold. Første del af romanen skildrer Ayas fødsel af Nola med alt, hvad der hører med af blod, bristninger og babygylp. Romanen er derfor blevet kaldt en ”ode til det bristede mellemkød” og et ”højøstrogent frihedsbrev”. Det er stærk og provokerende læsning og en knytnæve lige i synet på patriarkatet!

”Til min søster er en stor, rodet, men kraftfuldt omgang knops på rosen til de mænd, der er så bange for kvinder, at de enten slår på tæven eller fordufter; nådesløst forbandes og bandlyses de med blæksort heksemagi.” (Lars Bukdahl, Weekendavisen)

DR Romanklubben

DR Romanklubben er et samarbejde mellem DR, Litteratursiden og bibliotekerne. Der oprettes Romanklubber på de fleste af landets biblioteker, hvor man læser og gennemgår seks af årets bedste, danske romaner. Hver måned udkommer der artikler på Litteratursiden og dr.dk, en podcast med forfatteren og indslag i radioen. Koldingbibliotekerne sætter også fokus på månedens bog med udstillinger og læsetips.

Til sidst vælger landets Romanklubber den bog, der vinder DR Romanprisen ved det store finaleshow i Aarhus til juni.

Andre gode bøger om vilde kvinder, søster- og moderskab, vold, vanvid og oprør: