Klassisk lytteklub hørte: Herbert von Karajan

Den store klassiske maestro og musikkens sidste diktator - Herbert von Karajan var forfængelig, frygtet... og et musikalsk wunderkind.

Herbert von Karajan (1908 - 1989) var en af det 20. århundredes mest ansete dirigenter. Karajans huskes for de sublime klange, og hans musikideal beskrives som konservativt, med stor vægt på en meget præcis og disciplineret orkesterkultur.

Karajan begyndte sin musikalske uddannelse allerede som 4-årig med klaverundervisning. I 1929 havde Karajan sin debut som dirigent for Salzburgs Mozarteum-Orkester, og snart derpå blev han førstekapelmester for Ulms Stadttheater og for byens philharmoniske orkester. I 1935 blev han såkaldt Generalmusikdirektor i Aachen, og ved den anledning blev han medlem af nazistpartiet. De næste 10 år var Karajan en af stjernerne på den tyske musikscene, med store operaopførelser bl.a. i Berlin og i Milano, pladeindspilninger og en post som chefdirigent for Staatskapelle Berlin.

Karajan blev chefdirigent for Berliner Philharmonikerne i 1955, en post han holdt indtil kort før sin død i 1989. Samtidig var han fra 1957 til 1964 kunstnerisk leder af Wiener Staatsoper og fra 1967 til sin død leder af påskefestspillene i Salzburg. Karajan fik gennem sit liv mange priser og andre udmærkelser, og i 1978 blev han æresborger i Wien.

Læs mere om Herbert von Karajan i lytteklubbens bladreguide.

Du kan også læse mere om Karajan på Wikipedia og Classic FM.

Oprindeligt skrevet af Aarhus Kommunes Biblioteker.

Materialer
Reservér
  • Dvd

Karajan : or beauty as I see it

Af Herbert von Karajan, Robert Dornhelm (2008)
Læs mere
Reservér
  • Cd (musik)

Romantic Karajan

Af Herbert von Karajan
Læs mere
Reservér
  • Cd (musik)

Symfoni nr. 1, c-mol, opus 68 (Karajan)

Af Johannes Brahms
Læs mere
Reservér
  • Cd (musik)

Tosca (Karajan)

Af Giacomo Puccini (2000)
Læs mere