Se Mulholland Drive (2001) på Filmstriben
Se Mulholland Drive (2001) på Filmstriben

Filmanbefaling: Mulholland Drive (2001)

Vi anbefaler en god film fra Filmstriben: Mesterlig Hollywoodfilm af David Lynch

Den amerikanske instruktør David Lynch er kendt for særegne karakterer, syrede replikker og forgrenede, tvetydige fortællinger. Alt det er også til stede i Mulholland Drive fra 2001, der – måske – er et portræt af Hollywood og filmindustrien.

 >> Se Mulholland Drive på Filmstriben

Overordnet er Mulholland Drive bygget op af to fortællinger, der er i en dobbeltgænger-relation til hinanden. Vi møder først den unge skuespillerinde Betty, som forelsker sig i kvinden Rita. Denne fortælling kulminerer i en ikonisk scene, hvor de to besøger en mystisk natklub, Club Silencio, hvor de finder en blå boks i Bettys håndtaske. Den åbner de med en nøgle, som Rita har båret i sin håndtaske, og da boksen åbnes, vendes filmens univers på vrangen og en ny fortælling starter. 

Den specielle opbygning af filmen gør Mulholland Drive sværere at følge med i end så mange andre film. Den kan virke som en samling stumper fra et klipperum, hvor der er blevet arbejdet på en håndfuld forskellige film, og hvor stumperne er blevet sat sammen til det netværk af handlinger og karakterer, som Mulholland Drive er.

Men selvom filmen er lidt svær at se, så bliver man draget ind i dens univers af mystik, flotte billeder og meget flotte lydside. Se bare denne smukke scene, som er fra Club Silencio:

Ligesom mange af Lynchs andre film, er Mulholland Drive kræs for filmnørder, der kan lide at lede efter referencer, mulige betydninger og flertydigheder i filmen. Men filmen taler også et sprog, som alle biografgængere forstår – Anne Jerslev har beskrevet det sådan, at Lynchs film placerer sig ”mellem genrefilmens formskabelse og avantgardefilmens formopløsning”.

Det er en film, der kan ses mange gange, og en film, der inviterer seeren til at være med til at tænke over hvad det hele betyder.

 >> Se Mulholland Drive på Filmstriben

 

Materialer