Filmanbefaling: De andres liv (2006)

Vi anbefaler en god film fra Filmstriben: Sjælfuld tysk thriller om DDR-tiden

Dagens anbefaling er Florian Henckel von Donnersmarcks debutfilm fra 2006, De andres liv. (Øj: Har der for resten nogensinde været en instruktør med et bedre navn!) Filmen er et billede af livet bag jerntæppet, i et gråt og råddent system. Et menneskeligt drama mesterligt eksekveret med eminente skuespilpræsentationer.

  >> Se De andres liv på Filmstriben

I 1984s Østberlin er Stasi-kaptajn Gerd Wiesler en tro partisoldat og stiller ingen spørgsmål, da han bliver bedt om at overvåge dramatikeren Georg Dreyman.  Dreyman har ellers tidligere udgået Stasi-kontrol pga. hans pro-kommunistiske synspunkter og internationale anerkendelse.

Det viser sig, at den virkelige grund til overvågningen af Dreymann er kulturministerens begær efter Dreymans kæreste, skuespillerinde Christa-Maria Sieland og et forsøg på at eliminere Dreyman som rival. Mens Wieslers overordnede ikke ser noget problem med dette og i stedet ser det som er en mulighed for forfremmelse, er den idealistiske Wiesler skeptisk.

Gennem overvågningen bliver Wiesler eksponeret for Dreymans verden og tanker: En verden han ikke forventede at føle sig tiltrukket af eller finde forståelse for.

De andres liv vandt i øvrigt en Oscar for Bedste udenlandske film i 2006.

 

  >> Se De andres liv på Filmstriben

Oprindeligt skrevet af Aarhus Kommunes Biblioteker.

Materialer