De bedste rockalbums for 2021 v. GAFFA-anmelder Finn P. Madsen

Hvert år i januar gæster Finn P. Madsen biblioteket og fortæller om de bedste rockudgivelser i det forgangne år. Arrangementet kunne ikke afvikles i år pga. coronahensyn, så i stedet kan du finde Finns anbefalinger af de bedste albums her!

Finn P. Madsen introducerer til Årets rock 2021

Finn P. Madsen fremhæver i to videoer hhv. de fem bedste danske og de fem bedste internationale rockudgivelser i 2021.

Samtidig kan du læse Finns anbefalinger og tanker om musikken for hvert album på de to lister. Og Finn har udvalgt et nummer pr. album, som du kan lytte til direkte her på siden via YouTube.

Herunder har vi også sammensat en spilleliste fra Spotify med hele Finns liste, hvor du kan lytte til nogle smagsprøver fra hvert nummer – eller hele nummeret, hvis du er logget ind på Spotify; du kan også gå direkte til spillelisten her.

(OBS: Hvis du læser Finns liste i app'en, og noget af indholdet mangler, kan du prøve at læse med via bibliotekets hjemmeside i stedet.)

Finn fortæller om de fem bedste internationale rockudgivelser

De bedste internationale rockudgivelser - hele listen

1. Thåström – Dom Som Skiner

Altid på vej, altid på vej mod nye destinationer. Det svenske punkikon Thåström har smidt sit gamle band på porten og er flyttet til Berlin. Dom Som Skiner er næsen fuldbyrdet elektronisk og suger til sig af de nye omgivelser.

Kraftwerk og den tyske eurodisco er stærke medspillere, der i et krydsfelt af melankoli og poetiske iagttagelser bliver forløst på et karriere definerende album. Der er nybrud i luften, når Thåström med zen-agtig puls og kosmiske lydflader begiver sig ud på nye musikalske veje.

Lyt til: "Papperstuna väggar"

2. Cassandra Jenkins - An Overview On Phenomenal Nature

Der hviler en tragedie over Cassandra Jenkins andet album. Tre dage før hun skulle påbegynde en længere turné som support for Purple Mountains begik bandets leder David Berman (ex. Silver Jews) selvmord.

Et tab hun forvalter inderligt og uendelig smukt på en række lavmælte indie- og singer/songwriter sange. Som lytter føler man sig helt tæt på hende.

Hun synger om det uforståelige, naturens og havets kraft til at rense sjælen, og viser samtidig sin respekt overfor Berman ved at hylde ham.

Lyt til: "Ambiguous Norway"

3. Mick Flannery & Susan O’ Neil - In The Game

Det kan godt være, at Robert Plant og Allison Krauss løb med al opmærksomheden for deres nye udspil i 2021. Men Mick Flannery, Irlands bedst bevarede hemmelighed, med flere fremragende soloplader i bagagen og Susan O’ Neil ruller her en række selvskrevne og dybtfølte kærlighedssange ud, der nemt kan vippe de to veteraner af pinden.

Mick Flannerys lyse vokal med det høje smerteregister rammer en hårdt. Susan O’Neils rå og støvede vokal, står i fin kontrast og giver ballast til de velskrevne og langtidsholdbare sange. To kunstnere som virkelig klæder hinanden.

Lyt til: "Trouble"

4. Joan As Police Woman, Tonny Allen og Dave Okumu – The Solution Is Restless

Et samarbejde omkring Damon Albarns African Express førte i 2019 ved en tilfældighed Joan Wasser alias Joan As Police Woman sammen med den afdøde nigerianske trommeslager Tony Allen og guitaristen Dave Okumu.

Tony Allen er kendt for sit hviskende og cirklende beat, hvilket gjorde ham til en af verdens mest personlige og bedste trommeslagere. Netop det beat er der i rigelige mængder af på The Solution Is Restless. Albummet er en varm smeltedigel af jazz, soul og skæv artrock, der føles komplet hypnotiserende. Sammen med Joan Wassers cool og nærmest spøgelsesagtige vokal skaber det et spændingsfelt, som er fuldstændig unikt.

Lyt til: "The Barbarian"

5. Low – HEY WHAT

For tredje gang arbejder det amerikanske lo-fi band Low sammen med produceren BJ Burton. Sammen med bandet går han igen til kanten af, hvad der lyder som et musikalsk nedbrud.

Væk er det tidligere skønhedssøgende lydbillede til fordel for nogle collager svøbt i sitrende støj og klaustrofobiske dommedags passager. Men Mimi Parker og Allan Sparhawks underskønne og sirlige vokaler er som et kompas, der navigerer en gennem den dystopiske melankoli i en verden af kaos og mistillid.

Lows mareridtsagtige støj lyder på HEY WHAT som kirkesalmer kørt gennem en blender.

Lyt til: "I Can Wait"

6. Dean Wareham – I Have Nothing To Say To The Mayor Of L.A.

Den tidligere Galaxie 500 og Luna frontmand Dean Wareham er en af amerikansk indierocks absolutte bedste sangskrivere. Det beviser han i metermål på sin første album i syv år. Det er nærværet og den pudsige måde, at levere sine sange på, der gør I Have Nothing To Say To The Mayor Of L.A. til en lille perle.

Inspirationen fra The Velvet Underground, og især Lou Reeds måde at levere skæve guitarriffs på står knivskarpt i lydbilledet, når Dean Wareham sætter strøm til sine opløftende numre med en snert af melankoli, som giver dem den rette personlighed.

Lyt til: "As Much As It Was Worth"

7. Julien Baker – Little Oblivions

Den 26-årige sandgskriver Julien Baker liv har været brolagt med en lang række udfordringer, som bestemt ville give dybe panderynker hos enhver psykolog. Et ungt liv med misbrug og mental sygdom har ført hende dertil, hvor hun står musikalsk nu.

På sit tredje album Little Oblivions, springer hun ud i fuldt bandregi, og spiller tilmed alle instrumenter selv. Det er amerikansk indie-rock, når den er bedst. Storladent og fyldt med en masse flossede følelser.

De foruroligende tekster om selvskade, misbrug og selvhad hentet fra hendes eget liv, står i fin kontrast til den alvorstunge musik.

Lyt til: "Hardline"

8. IDLES - CRAWLER

De er blevet stemplet som et punkband. Det afviser IDLES' frontmand Joe Talbot dog fuldkommen. Lyttes der godt efter på bandets tredje fremragende udspil CRAWLER, har den iltre forsanger helt ret.

Allerede på den fem år gamle debut og til nu, trækker trådene mere hen mod garage- og postpunkscenen. Bandets excentriske udtryk besidder en meget mere mørk- og selvudslettende side.

På CRAWLER er bandet i fuld udvikling, og har tilføjet langstrakte droner med elektronisk lydbund, og at Joe Talbot for en gangs skyld prøver at synge i stedet for at råbe, gør ikke oplevelsen mindre fængende.

Lyt til: "The Beachland Ballroom"

9. The Weather Station – Ignorance

Den canadiske sangskriver Tamara Lindeman tog i 2021 temperaturen på den eskalerende klimakrise ved at bruge sit bandnavn The Weather Station som katalysator for gruppens femte udspil Ignorance: et slags konceptudspil med klimaet som tema.

Inden Tamara Lindeman satsede fuldt ud på musikkarrieren var hun på vej til at blive en anerkendt skuespiller, men heldigvis var det musikken, der blev hendes kald.

Ignorance er bandets mest orkestrerede til dato. Sofistikeret soul- og artrock går hånd i hånd, og leder tankerne hen på Sade og sen Talk Talk.   

Lyt til: "Robber"

10. SPIRIT OF THE BEEHIVE – ENTERTAINMENT, DEATH

De har taget deres navn efter den spanske instruktør Victor Elises foruroligende fantasy drama af samme navn. På SPIRIT OF THE BEEHIVES fjerde album ENTERTAINMENT, DEATH ligger det forudroligende hele tiden på lur og truer med sit skræmmende lydbillede.

I et krydsfelt af avantgarde, pop-psykedelica og skurende støj får bandet løftet deres kompromisløse sange op på langtidsholdbart niveau.

Lyt til: "THE SERVER IS IMMERSED"

Finn fortæller om de fem bedste danske rockudgivelser

De fem bedste danske rockudgivelser

1. :Of The Wand And The Moon: – Your Love Can’t Hold This Wreath Of Sorrow

Endelig! Kim Larsen som er synonym med :Of The Wand And The Moon: indfrier alle forventninger med sit første fuldlængde album i 10 år.

Et årtis pladepause det kan høres. Vokalen er klædeligt blevet nogle toner dybere og vækker stærke påmindelser om Leonard Cohen og Lee Hazlewood.

OTWATMs tungsindige neofolk er et glædeligt genhør, hvor de gode sange ligger og ulmer med en uhørt styrke i tusmørket under det kulsorte lydtæppe.

Lyt til: "Twilight Halo"

2. Love Shop – Levende Mænd I Døde Forhold

Indspillet som trio med Jens Unmack, Mikkel Damgaard og Mika Vandborg på et vindblæst og mørkt Bornholm, rammer Love Shop alvorstungt den melankolske åre, der ligger dybt i deres DNA.

Som vanligt er niveauet tårnhøjt med Jens Unmacks skarpe og poetiske pen, er om noget det, som skaber de pirrende dramaer i kærlighedsbutikken.

Unmacks sange om længsler, tab, afslutninger og måske et enkelt håb derude i mørket er simpelthen i en klasse for sig, hvor musikken har taget en skarp drejning hen over det elektroniske.

Lyt til: "Efterårsklassikerne"

3. Camilla Munck – AEON

Camilla Munck anno 2021 er den helt store overraskelse. Hun har om noget visket tavlen helt ren.

Væk er den sarte blanding af americana og singer/songwriter som hun bestred med Wynona og Munck//Johnson tilbage fra årtusindskiftet og frem. På sin første langspiller i eget navn omfavner hun på AEON triphop, jazz noir og det elektroniske med en respektindgydende kraft.

Camilla Munck debuterer med en originalitet og et yderst originalt udtryk, som er umulig at slippe.  

Lyt til: "Dear Is Both Too Loving And Informal"

4. Nikolaj Nørlund – Hverdag i Paradis

Dansk rocks firstmover Nikolaj Nørlund vendte i 2021 tilbage i fuld elektrisk opsætning. På sit første reelle soloalbum siden 2014 viser den kreative solist atter, hvilken stilsikker sangskriver han er.

Teksterne med den poetiske åre bliver båret frem af et hold musikere, der bare vil det her. For første gang bliver Nørlunds tro væbner, den fremragende producer og multimusiker Adi Zukanovic krediteret som medsangskriver på en række sange, der har en holdbarhed, som aldrig udløber.

Lyt til: "Rumskib"

5. Iceage – Seek Shelter

Danmarks bedste alternativ eksportvare gør det igen med en velplaceret fuldtræffer. Der er løbet meget vand i åen siden Iceage debut tilbage i 2011.

Fra album til album har bandet udviklet sig fremadrettet og tilpasset deres sound. Den rene postpunk lyd er for længst forbigået til fordel for et mere rock´n´roll orienteret udtryk.

Sonic Boom (Spacemen 3) i producerstolen har givet bandet en mere voksen lyd, og heldigvis uden at slibe postpunk genet helt af. 

Lyt til: "Shelter Song"