Foto: Lars Horn og Nordjyske Museer

Danmarks dybeste hemmelighed

I 60 år har den tophemmelige, atomsikre bunker REGAN Vest ligget begravet 60 meter under jorden i Rebild Bakker i Nordjylland

Svimlende mængder beton gik i 1960'erne til at opføre en 5.500 kvadratmeter stor bunker, dybt i en kridtbakke i Rebild Bakker. Den atomsikre bunker var tilflugtssted for Kongehuset, regeringen og udvalgte embedsmænd i tilfælde af en truende (atom)krig eller anden alvorlig krisesituation. Komplekset fik navnet REGAN Vest, forkortelse for REGeringsANlæg Vest..

Men i takt med at trusselsniveauet op gennem 1990’erne og 00’erne faldt, svandt også behovet for det enorme underjordiske bunkerkompleks, som i 2012 blev taget ud af drift og efterfølgende fredet af Kulturstyrelsen.

Efter små ti års forberedelser, slår Nordjyske Museer nu de tonstunge trykdøre op til Danmarks dybeste hemmelighed, der nu er forvandlet til "Koldkrigsmuseet REGAN Vest". For første gang er det dermed muligt at opleve Udenrigsministeriets atomsikrede møderum, Forsvarsministeriets situationsrum, de royale betongemakker, men også det store personales dagligstue, køkken, lægevagt, fitnessrum ... selv kassen med julepynt  – kort sagt alt, det kræver at opretholde en hverdag, 60 meter under jorden, bag sluser og armeret beton.

Læs mere på Koldkrigsmuseet REGAN Vests egen hjemmeside.

Langt lettere sporbar og ganske frit og lettilgængeligt finder du på biblioteket en stribe bøger om bunkeren og Den Kolde Krig.

Oprindeligt skrevet af Aalborg Bibliotekerne.

Materialer