Hvad er en samtalesalon?

Samtalesalon er en sjov og struktureret metode, hvor værten styrer hvornår man snakker, med hvem og om hvad. Der bliver tildelt mange forskellige samtalepartnere og spørgsmål i forløbet, ved hjælp af metoder taget fra folkedans.

En samtalesalon er et samlingspunkt for folk, der gerne vil snakke med hinanden på en ny måde. Mest af alt minder det om at tilbringe en hyggelig aften på en cafe. Forskellen er bare, at til samtalesaloner kan man sagtens møde op alene, for salonværterne sørger for, at du kommer i snak med de andre spændende gæster uden at skulle bruge tid på at spørge “Nå, hvad laver du så”.

Hvem har fundet på det?
Samtalesaloner er udviklet af Nadja Pass og Andreas Lloyd fra samfundslaboratoriet Borgerlyst.

De 5 samtalesalonpricipper
Grundlæggende er der 5 samtaleprincipper som gælder under en samtalesalon:

  1.  Uforstyrret samtaletid
    De gode samtaler er målet i sig selv. Det bliver mellem jer, hvad I snakker om. Ingen forstyrrende mobiltelefoner – kun andre samtalelystne gæster.
     
  2. Møder med mennesker, der ikke ligner én selv
    Lysten til at lytte og få indblik i, hvordan og hvorfor andre tænker og lever som de gør. Og modet til at blive udfordret på sine egne holdninger.
     
  3. Faste rammer
    Værter og spørgsmål, der sikrer, at alle finder nogen tale med – og hurtigt kommer i gang med at tale om noget interessant.
     
  4. Alle snakker med og snakker sammen
    Ingen passive tilhørere, kværulanter eller kedelige foredrag — kun nysgerrige samtalepartnere.
     
  5. Alle mennesker er spændende samtalepartnere
    Troen på, at vi hver især har en masse at sige om livets og samfundets store emner. Og at Samtalesalonerne er en god måde at øve sig i at ytre sig.

Læs mere om samtalesaloner og ideerne bag