Er mit barn ordblind?

Tips til forældre med ordblinde børn.

Har du mistanke om at dit barn er ordblind?

Masser af børn interesserer sig ikke for at læse. Det betyder ikke, at dit barn er ordblind. Der kan være mange grunde til, at dit barn ikke ønsker at læse. Vi opfordrer dig til at kontakte barnets lærer og spørge ind til, hvad der kan være galt. Det kan være at dit barn er en langsom læser og mangler at læsetræne f.eks. 10-30 min hver dag. Her vil biblioteket kunne være en stor hjælp ift. at finde relevante ting at læse for dit barn.

At være ordblind betyder, at man har markant svært ved at lære at læse og stave. Helt bogstaveligt mangler ordblinde en evne til at koble bogstavers lyde og form. Som forælder til et barn, der ikke vil læse, er der nogle ting du skal være opmærksom på.

Har dit barn f.eks. haft meget svært ved at lære at alfabetet? Er der ordblindhed i familien? Har barnet meget svært ved at finde ord og lave sammenhængende sætninger? 

Måske er der god grund til at dit barn skal testes for ordblindhed. Du skal kontakte skolelæreren med din mistanke og spørge om dit barn kan blive testet. Skolen er meget opmærksom på ordblinde og har ansat kvalificeret personale til at hjælpe. Regeringen har et mål om, at alle børn skal kunne læse ved udgangen af 2. klasse.

Hvis dit barn er ordblind, så vil skolen hjælpe dig med at stille programmer til rådighed, der kan hjælpe. Det er benhårdt arbejde for dit barn, så det er særligt vigtigt, at du som forælder stadigvæk giver dit barn støtte og opbakning. Det at være ordblind er noget, som dit barn vil være resten af sit liv, men det er ikke en statisk ting. Ordblindhed er et spektrum, der kan ændre sig. Dit barn kan altid blive bedre.

Det er også vigtigt, at du som forælder melder dit barn ind i Nota, som er et bibliotek for børn og voksne der er blinde, læsesvage eller ordblinde. 
 

Hvordan hjælper du dit barn, der er ordblind?

Hør Juliane Øhlenslæger, sekretariatsleder fra Ordblindeforeningen, forklare hvad man skal være opmærksom på som forældre til ordblinde børn:

 

Om Nota

Hos Nota har mennesker med læsehandicap adgang til tusindvis af bøger i Nota Bibliotek. Og alle med interesse for syns- og læsevanskeligheder har adgang til Notas specialister, viden og nyheder inden for området.

Medlemmer af Nota finder mere end 50.000 bogtitler i Nota Bibliotek inden for skønlitteratur, studiebøger, erhvervsbøger og tegneserier. Du kan afspille, downloade eller bestille en bog som lydbog, e-bog eller punktbog.

Man skal være tilmeldt og have dokumentation for at være ordblind. Læs mere på Notas side for familier og netværk:

https://nota.dk/services/familie-og-netværk