Hvordan du får dit barn til at læse

Forældre har en særlig rolle ved børns læsevaner og læseglæde.

Hvad kan du gøre for at få dit barn til at læse? Vi har samlet nogle tips til dig, der gerne vil hjælpe dit barn med at få mere lyst til at læse. Som forælder har du en vigtig rolle i forhold til at hjælpe dit barn med at blive en god læser. 

Få hjælp fra vores børnebibliotekarer. Tag dine børn med på børnebiblioteket. Vi hjælper gerne med at finde den helt rigtige bog. Spørg efter børnebibliotekaren. 

Lad børnene få en aktiv rolle, når I vælger bøger. Tag dig tid til at kigge på de nyeste udstillingerne i børnebiblioteket. I fritiden er det vigtigt, at børn vælger bøger af lyst. Men børn er forskellige. Nogle børn vil gerne blive klogere. Andre vil læse sjove og fantasifulde historier. Vær også åben overfor at dit barn vælger andre bøger end dem, du ville foretrække.

Hvad kan I gøre derhjemme?

Gør læsning til en del hverdagen. Sæt tid af til, at dine børn læser. Gør læsning til en lille begivenhed på bestemte tidspunkter. Fx hver aften inden sengetid. Motivation kommer gradvist. Interessen for at læse vil komme over tid. Husk at lave pauser.

Indret hyggelige læsezoner for dine børn i hjemmet. Brug bløde stole eller en sofa, som man kan flyde i. Læg puder og et tykt blødt tæppe frem eller lignende. Læg bøger og blade frem. Det er vigtigt, at der masser af læsestof. 

Vær interesseret i hvad dine børn læser. Spørg ind til hvad, de har læst og hvad de synes om bogen. 

Større søskende kan læse for de mindre. Har du større børn kan du opfordre dem til at læse højt for deres mindre søskende. Læg forskellige bøger frem, som de kan vælge ud fra. 

Vær sammen. Læs en bog højt, et kapitel eller to ad gangen over flere dage. Lyt til en fælles bog, hvor I deler en læseoplevelse i familien. Se evt. også film, der er baseret på bøger. 
 

Fem læseråd fra Danmark Biblioteker

Se en video med fem gode læseråd fra Danmarks Biblioteker:

Artikel: Kan forældre hjælpe deres børn med at læse?

Artikel fra Videnskab.dk viser hvordan forældre kan hjælpe børn til at blive bedre læsere:

https://videnskab.dk/kultur-samfund/saadan-bliver-dit-barn-bedre-til-at-laese

"Sådan fik jeg Jonas til at læse"

Mor syntes, at det var en udfordring, at sønnen hellere ville se videoer på YouTube, og hun fandt derfor på et læseeksperiment. Læs artiklen på skolebørn.dk:

https://skoleborn.dk/en-mors-eksperiment-med-laeseraad/