Om sprog og sprogstimulering

Hvorfor er sproget så vigtigt? Der er mange gode grunde.

Kære forældre – og bedsteforældre

Et godt og varieret sprog gør det lettere for barnet at begå sig socialt. Barnet kan bedre udtrykke sine følelser og behov, og det får nemmere ved at fokusere på de mange andre ting, der også skal læres, når man er 3-5 år.

Barnet får øget selvværdet, og sproget giver adgang til viden om den verden, vi lever i, samt til uddannelse senere i livet.

Undersøgelser viser, at ca. 70% af barnets sprogtilegnelse foregår i hjemmet sammen med dets primære voksne, det vil sige forældre, bedsteforældre og større søskende.

Med andre ord: I er vigtige sproglige rollemodeller, der kan styrke barnets fremtidige læse- og skrivefærdigheder ved at yde en aktiv indsats i hverdagen.

Og hvordan gør man så det? Nedenfor finder du nogle forskellige metoder til at komme i gang.

Et godt ordforråd

Det bedste råd, du kan give dit barn, er et ordforråd, siger Klara Korsgaard, der er centerleder i Nationalt Videncenter for Læsning.

Her kan I høre hendes gode råd til hvordan I kan få jeres barns ordforråd til at vokse:

Sproglege

Du kan finde mange flere ideer til sproglege og stimulering af dit barns sprog i idekataloget ”Ordspilopper”, som du kan hente her:

Højtlæsning med barnet

Hør Jens Raahauge, der har skrevet flere artikler om højtlæsning, give gode fif og idéer til hvordan du kan læse højt for dit barn:

Se også: Sprogsporet.dk
Her er der masser af inspiration til højtlæsning, sprogstimulering, sproglege, m.v. Man skal oprette en profil, men det er gratis og man har derved mulighed for at modtage tips og nyheder, tilpasset ens interesser.