Læsekredse

På biblioteket kan du / I få hjælp til næsten det hele. Lige fra at finde en læsekreds til hvordan I kommer i gang. Det er sjovt og spændende at være med i en læsekreds. Kolding Kommune er faktisk et af de steder i landet, hvor der er flest læsekredse.

På biblioteket kan du/ I få hjælp til at finde en læsekreds og til at komme i gang. Det er en gammel tradition, vi bygger på, og Kolding Kommune er et af de steder i landet, hvor der er flest læsekredse.

Ny læsekreds eller nye medlemmer
Hvis I vil have nye medlemmer i jeres læsekreds, eller du selv vil tage initiativet til at starte en læsekreds, så henvend jer til biblioteket og fortæl, hvem I er, hvad I læser, og hvornår/ hvor tit I mødes, så ser vi på, hvordan vi kan få nye medlemmer i eksisterende grupper. hold også øje med bibliotekets arrangementer.

  >> Læsekredse søger medlemmer

Bibliotekets arrangementer
Hold også øje med bibliotekets arrangementer, f.eks. Romansnak, DR Romanklub, forfatterbesøg eller højtlæsninger. Her vil undertiden være programsat en snak om læsekredse i forbindelse med arrangementet.

Romankasser
En romankasse indeholder 8 ens romaner.
Vi køber løbende nye romaner til ordningen.

  >> Se her hvilke romankasser biblioteket har
  >> Foreslå nye titler

 
Hvem kan låne romankasserne?
Man kan låne og reservere romankasserne ved at bruge læsekredsens lånerkort. Har læsekredsen ikke et lånekort, kan I få oprettet et ved at henvende jer på biblioteket. 

De nyeste romankasser (op til to år) er kun for læsekredse i Kolding Kommune.
 
Alle andre romankasser låner vi gerne ud til læsekredse i resten af landet.

Lån af romankasse, udenfor Kolding kommune - Sådan gør I:
1. Søg kasserne frem på www.koldingbib.dk (skriv romankasse i søgefeltet)

2. Gå til dit lokale bibliotek og bed dem bestille kassen til jer via bibbestil@kolding.dk, så sender vi den med bibliotekernes kørselsordning. 

3. I kan låne kasser, som står på vores hylder - vi reserverer dog ikke til læsekredse i andre kommuner

4. I er velkomne til at ringe til os, hvis I har spørgsmål, tlf. 79 79 11 00

Se alle vores romankasser her: https://koldingbib.dk/search/ting/romankasse

 
Hvor lang er lånetiden på romankasser?
Kasserne kan kun lånes på læsekredslånerkort. Lånetiden er 8 uger, kassen skal lånes og afleveres samlet og kan ikke fornyes.
 
Romansæt
Ønsker I en bog, der ikke er købt som romankasse, kan vi skaffe det antal I skal bruge. Bogen skal være over 1 år gammel og må ikke være stærkt efterspurgt på bibliotekerne. 
Husk at bestille senest 14 dage før I skal bruge dem.
 
Romansættene kan kun lånes på læsekredslånerkort. Lånetiden er 8 uger, sættet skal lånes samlet og kan ikke fornyes.

Kom godt fra start
Det er vigtig at komme godt fra start.
Se her råd til nye læsekredse
 
Spilleregler for læsekredse
Når man er godt i gang, er det en god idé med et årligt "serviceeftersyn" af sin læsekreds.
Se her spilleregler for læsekredse

Hvordan snakker man om bogen?
Der er stor forskel på, hvordan de enkelte læsekredse griber det an - her er tre eksempler:
 
Læsekredsen "Bækkenpartiet" er en meget velorganiseret læsekreds af sygeplejersker, der mødes med fast dagsorden og ordstyrer for bordenden. Den første halve time er afsat til social snak, derefter styrer en dagsorden den videre snak om den konkrete roman. Alle får taletid, og alle punkter nås inden ost, rødvin og mere social snak venter. En lille pengekasse får 20 kr af hvert medlem til hvert møde, pengene bruges til julefrokost og andre ekstra fælles sociale tiltag.
 
Læsekredsen "Oasen" mødes langt mindre organiseret. Ingen dagsorden, ingen styring, til gengæld er der livlig snak om såvel roman som livet i al almindelighed. Oasen går ind for købekage og få forpligtigelser til værtinden.
 
En tredje læsekreds mødes på Sct. Jørgens Gård - et gratis tilbud til alle foreninger i Kolding. Denne kreds holder sig meget til at snakke om den læste roman og bruger kun en kort pause, hvor der købes kaffe og vand, til lidt social snak. 
 
Koldingbibliotekernes analysemodel
På biblioteket har vi også lavet en mere uddybende analysemodel
 
Kom med gode idéer
Biblioteket modtager altid gerne gode idéer og kommentarer. Kontakt os med dit forslag på biblioteket eller send det til bibliotek@kolding.dk