Om dette arrangement

Tid
9:00 - 17:00
Pris
Gratis
Bibliotek
Place / Room
Torvet
Target
For alle
Foredrag & debat

Kolding Light Talks

05.12.19
En dag hvor vi vil prøve at se lys i et nyt lys og man kan opleve, hvad lyset kan gøre ved os!

// Arrangementet er lavet i samarbejde med Erhvervsgruppen Kolding og Kolding Light Festival \\

Din næste fladskærm bliver måske lyst op af bakterier. Vores viden om lys kan allerede nu skrue ned for medicinforbruget og op for arbejdsglæden, spare penge og øge livskvaliteten. Du kan udstyre en container med LED-lys og dyrke 100 kilo grønsager på en uge og skabe nye nydelser, men også sikre forsyningen af fødevarer ved naturkatastrofer. Du kan abonnere på lys fremfor at købe pærerne selv. Du kan også få lov at smage på lys.

Det er bare nogle af de emner, som du kan blive klogere på ved KOLDING LIGHT TALKS som afholdes på Kolding Bibliotek torsdag den 5. december 2019. Der er gratis adgang og der kræves ikke billet.

Erhvervsgruppen Kolding har de sidste to år været værter for et åbent innovationsnetværk blandt byens virksomheder, uddannelsesinstitutioner og kulturaktører. I fællesskab har vi lavet et sammenskudsgilde om lys. Vi har sat en dag af i løbet af lysfestivalen, hvor vi vil prøve at se lys i et nyt lys og det vil vi gerne vise frem. Tænder du på det? Kom med på Kolding Bibliotek torsdag den 5. december kl. 9.00-16.30 og kig, lyt, rør, smag og duft hvad lyset også kan gøre ved os.

Program: Torsdag d. 5. december 2019

_____

kl. 09.00 - Fra bål til bakterier som lyskilde

En af fremtidens lyskilder er bakterier, men hvordan har lyset påvirket os gennem tiderne? Velkommen til en hurtig tur gennem belysningens historie og indsigt i lysets virkemidler og lysets betydning for vores trivsel og velbefindende. Kom med hele vejen fra stenalderbålet, olielamper, glødepærer, LED-lys og hør om fremtidens organiske lyskilder. 

Jørgen Kjer har brugt en menneskealder på at arbejde med lys. Kjer har oprindeligt en baggrund fra teater- og filmbranchen og har derfor en ‘hands on’ tilgang til udfordringer og løsninger, så du kan forvente lærerige og lavpraktiske eksempler lige fra tips til køkkenet derhjemme til større arkitektoniske projekter. Jørgen Kjer rådgiver et bredt spektrum af kunder indenfor arkitektonisk belysning og belysningsteknik og har på det seneste stået for lysdesignet til Finger E i Københavns Lufthavn, Jektafart-museet i Bodø samt særbelysningen til Århus kommunes administration og medborgerhus Blixen samt Silkeborg Bibliotek.

kl. 10.00 - Hvad gør lyset ved os?

Kom og hør hvorfor farver og lys påvirker os som de gør. Museumsdirektør Karen Grøn fra Trapholt fortæller hvordan lys bruges i samtidskunsten og design og trækker tråde tilbage til starten af det 20. århundrede, hvor kunstnere og tænkere som Rudolf Steiner og Wassily Kandinsky så en direkte sammenhæng mellem farve, lys og trivsel.

kl. 11.00 - Hvordan kan der gro 100 kg grønsager i en container?

Årets iværksættere Gro-Lys dyrker grønsager inde i en container ved hjælp af LED-lys og vand. Intet andet. Deres høst påvirkes ikke af vejret og de kan høste, når de har lyst. Gro-Lys og Micro Greens Danmark er leverandører af nogle af råvarerne til lysmiddagen, som holdes på Designskolen. I ugen op til Kolding Light Festival har de lånt Komtaineren af Kolding kommune og stillet den op i byen. Der er heldigvis vinduer i denne container, så vi kan allesammen følge udviklingen dag for dag. Kom og smag på varerne.

Kl. 13.00 - Når man skruer op for lyset, kan man skrue ned for medicinen

Kom og hør, hvordan den rette belysning kan reducere medicinforbruget blandt borgerne. Som samfund kan vi både øge livskvaliteten blandt udsatte borgere, arbejdsglæden på arbejdspladser og spare penge samtidig. Lone Lings fortæller hvordan vi kan nytænke måden, vi bruger lys på.

Lone Lings har mere end 12 års erfaring i at rådgive institutioner og arkitekter om den rette brug af lys. Hun arbejder ud fra devisen: Arbejdsglæde er fremtidens konkurrenceparameter. Se eksempler på alle Lone Lings indretninger, og hør hvordan lys har spillet en aktiv rolle i at skabe værdi for virksomheder og medarbejdere. 

kl. 14.00 Via lyset som sprog skaber vi ny værdi

Verdens største producent af lys, Philips Lighting, skiftede navn for et par år siden. De hedder nu Signify og salgschefen i Danmark, Claus Sabinsky, kommer og giver os et indblik i den store forvandling, som hele lysbranchen befinder sig i. Trådløs belysning, internetforbindelse via lamper, indkøbsoplevelser styret via lys på både din telefon, hylder og prisskilte. Kom og se eksempler på de spritnye teknologier, som om lidt bliver en del af vores hverdag.

Claus Sabinsky har arbejdet med lys i 28 år og har ansvaret for salg til installatører og el-grossister i Danmark.

kl. 15.00 Løvens Hule med lys og verdensmålene som fokus

En række af byens studerende har arbejdet med helt nye forretningskoncepter, hvor både lys og FN’s verdensmål er i fokus. De studerende går på scenen og præsenterer deres løsninger. Et dommerpanel der repræsenterer både erhvervsliv, uddannelsesinstitutioner og kulturaktører giver dem kærlig og konstruktiv kritik, så de kan arbejde videre med deres idéer. I panelet sidder salgschef for Signify Claus Sabinsky, forretningsudvikler for SDU Jens Martinus og leder af Nicolai Kultur Mette Strømgaard Dalby.

kl. 16.00 Lysdesigner Sarah Fredelund præsenterer ”Vinterhaver”.

Den anerkendte og prisvindende lysdesigner Sarah Fredelund præsenterer lysværket ”Vinterhaver”. Sarah Fredelund var som lysdesigner med til at skabe det nye Noma og hele det projekt vandt årets lyspris i starten af 2019. I maj 2019 modtog hun i London den ærefulde internationale lyspris “Top 40 under 40”, som en af de 40 bedste lysdesignere i verden under 40 år. “Vinterhaver” er skabt til Nicolai-komplekset og vil være opstillet under hele festivalen. Tre plantefyldte drivhuse illustrerer med forskellig belysning, hvordan lyset forandrer vores opfattelse af både materialer og dimensioner. 

Sarah Fredelund ønsker at skabe umiddelbare og inkluderende lysoplevelser, der møder de besøgende i øjenhøjde og inspirerer folk til selv at udfolde lysets mange kvaliteter og gå på opdagelse i lysets legende univers.

Efter oplægget inviteres alle til at gå med i lyskoret, som afsluttes ved Sarah Fredelunds nye værk.

Konferencier

Vores lokale Gitte Lindholt vil med sin sprudlende energi lede slagets gang som konferencier. Hun er en anerkendt og meget efterspurgt foredragsholder, forfatter og
performancecoach.